Azja Inwazja

Azjatyckie infomacje kulinarne w Polsce oraz przepisy domowe. Asian culinary infomations in Poland and home recipes.
Follow Me

Duszony boczek - Dong-Po rou



By  Duncan     09:52    標籤:,,,, 

duszony boczek, dongpo, hongshao rou

Duszony boczek "Dong-Po" rou

Dong-Po to imię sławnego chińskiego poety, którego imieniem nazwano tę potrawę. Głównym składnikiem tego dania jest duszony boczek. Podobną potrawa jest "hong shao rou". Mięso dusimy tak długo, aż zmięknie i będzie rozpuszczało się w ustach. Aromat i konsystencja potrawy zależy od jakości użytego sosu sojowego, a także boczku.



Składniki:

500g boczku
sznurek ( do obwiązywania mięsa)
 
15g imbiru
10g szczypioru
2 gwiazdki anyżu
( Można dodać chili )

100ml sosu sojowego


2 łyżki keczupu
1 łyżeczka pieprzu białego
150ml coli
2 łyżki wódki / 50ml wina ryżowego

600ml wody



Etapy:


1. Pokrój boczek w duże sześciany, a potem pogotuj przez chwilę w gorącej wodzie (chuan tang).


2. Następnie wrzuć boczek do zimnej wody.


3. Obwiąż kawałki sznurkiem.


4. Na patelni podsmaż na oleju imbir, szczypior, i anyż.


5. Dodaj resztę składników, na samym końcu wszystko zalewając wodą.


6. Wrzuć wszystko do garnka i duś przez 1,5~2,5 godziny. Można też dodać warzywa, np. marchewkę, ale należy liczyć czas żeby nie gotować zbyt długo.


duszony boczek, dongpo, hongshao rou

7. Podawaj z ryżem, sosem oraz dodatkami.


* Przy następnym posiłku możesz wykorzystać pozostały sos (nazywany Luzhi) do przygotowania np. kurczaka z warzywami. Smacznego!


luwei





About Duncan

hej, jestem Duncan, mieszkam w Polsce, lubię jeść i gotować. Chciałbym prezentować i promować Azjatycką kulturę. Zapraszam do śledzenia mojego bloga, będzie mi miło jak zostawisz komentarz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate