Ryż na słono od Mamuni
Ryż na słono od Mamuni
Od czasu jak przyjechałem do Polski zacząłem swoją przygodę z gotowaniem. Jedna z wielu potraw, za którymi bardzo tęskniłem nazywa się "Ryż na słono".
Ryż na słono jest daniem domowym wywodzącym się z dawnych czasów gdy mężczyźni pracowali na polu ryżowym lub w górach. Żony tych mężczyzn przygotowywały tę potrawę dla nich aby mieli energię na cały dzień ciężkiej pracy.
Występują różne kombinacje ryżu na słono lecz jedyna wersja, która najbardziej utkwiła mi w pamięci jest wersją mojej mamy. Gdy co roku przychodzi sezon fasoli szparagowej i kalafiora, przypominam sobie ryż na słono od Mamuni! Musisz koniecznie spróbować!
Składniki:
3 kubki ryżu ( ~350g)
200g gulaszu z wieprzowiny (+ łyżka oleju sezamowego, łyżka sosu sojowego i łyżka mąki ziemniaczanej)
8 grzybów shitake (zamoczone)
3 marchewki
1 cebula
5 ząbków czosnku
300g kalafiora
100g fasoli szparagowej
2~3 łyżki oleju
1/2 kubka sosu sojowego
1 kubek wody z zamoczenia grzybów
3~4 kubki wody
1.Pokroić wieprzowinę w plasterki, następnie zamieszać z olejem sezamowym, sosem sojowym i mąką ziemniaczaną.
2.Wlać 2~3 łyżki oleju na patelnię i smażyć krok po kroku: cebulę, grzyby shitake i czosnek.
3. Smażyć gulasz dopóki zmieni się kolor a następnie dodać ryż i dokładnie usmażyć.
4.Następnie, przełożyć wyszystkie warzywa, dokładnie zamieszać i wlać wodę oraz sos sojowy a potem zakryć pokrywką.
5.Gdy zacznie się gotować, zmniejszyć ogień na minimalny.
6.Sprawdzać co 15 minut i mieszać dokładnie. Gotować koło 30~45 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz