Wstępna obróbka - krewetki
Najczęstsze spotkane owoce morza w Polsce chyba to krewetki. Rzadko kupuję gotowane krewetki, ponieważ smak i konsystencja jest zupełnie inna i nie wiadomo jak długo były gotowane. Przed ugotowaniem, pierwszym najważniejszym krokiem jest "usunięcie jelit", czyli czarnej części widocznej na środku grzbietu krewetki. Są różne sposoby, np.
1. Otwarcie grzbietu nożyczkami i usunięcie jelit.
2. Usunięcie jelit wykałaczką albo końcówką widelca w miejscu między jedną a drugą częścią ciała krewetki ( też można usuwać z pomiędzy każdej części; tak jak pokazane jest na zdjęciach )
3. Obrać (czyli co?)krewetki i naciąć grzbiet.
4. Włożyć żywe krewetki do czystej wody z solą na kilka nocy aby krewetki same pozbyły się jelit ( nigdy nie widziałem jeszcze żywych krewetki w Polsce więc może spróbuję w przyszłości ).
Po obróbce krewetki są czyste i gotowe do przyrządzania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz