Duszony boczek - Dong-Po rou
Duszony boczek "Dong-Po" rou
Dong-Po to imię sławnego chińskiego poety, którego imieniem nazwano tę potrawę. Głównym składnikiem tego dania jest duszony boczek. Podobną potrawa jest "hong shao rou". Mięso dusimy tak długo, aż zmięknie i będzie rozpuszczało się w ustach. Aromat i konsystencja potrawy zależy od jakości użytego sosu sojowego, a także boczku.
Składniki:
500g boczku
sznurek ( do obwiązywania mięsa)
15g imbiru
10g szczypioru
2 gwiazdki anyżu
( Można dodać chili )
100ml sosu sojowego
2 łyżki keczupu
1 łyżeczka pieprzu białego
150ml coli
2 łyżki wódki / 50ml wina ryżowego
600ml wody
Etapy:
1. Pokrój boczek w duże sześciany, a potem pogotuj przez chwilę w gorącej wodzie (chuan tang).
2. Następnie wrzuć boczek do zimnej wody.
3. Obwiąż kawałki sznurkiem.
4. Na patelni podsmaż na oleju imbir, szczypior, i anyż.
5. Dodaj resztę składników, na samym końcu wszystko zalewając wodą.
6. Wrzuć wszystko do garnka i duś przez 1,5~2,5 godziny. Można też dodać warzywa, np. marchewkę, ale należy liczyć czas żeby nie gotować zbyt długo.
7. Podawaj z ryżem, sosem oraz dodatkami.
* Przy następnym posiłku możesz wykorzystać pozostały sos (nazywany Luzhi) do przygotowania np. kurczaka z warzywami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz