Golonka z colą ( prosta wersja )
Tak! To nie pomyłka, to golonka z colą! Często przyrządzamy mięso z colą, np. boczek, żeberka, golonka, udka, skrzydełko z kurczaka (link)itd. Cola zawiera dużo ilości ciemnego cukru oraz gasu dzięki czemu można ładnie zabarwić oraz sprawić by mięso było bardziej miękkie. Tym razem zaprezentuję wersję bardzo znanego tajwańskiego kucharza - A jizz (阿基師). Nie dacie wiary jak łatwo można przyrządzać golonkę. :)
Składniki:
3 małe golonki
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Cola
1. Najpierw potrzebujemy wykonać wstępną obróbkę - "Chuan tang 1. (link)"
2. Za pomocą palnika usuń włoski z mięsa.
3. Włącz piec, wlej olej a następnie dodaj cukier.
4. Gdy cukier się rozpuści, zmniejsz ogień.
5. Gdy cukier zmieni kolor na brązowy, dodaj golonki i dokładnie usmaż.
6. Polej golonki colą tak by je przykryć i dodaj sól.
7. Gotuj przez 1,5~2 godziny. Uważaj by nie przypalić. Chyba jest to najłatwiejszy sposób na golonkę. Smacznego!
*Jest to fajny przepis gdy masz niewykorzystaną colę w domu ( powinna mieć w sobie jeszcze gaz).
*Chciałem wypróbować przepis od A Jizza, jednak brakuje mi rodzajów przypraw i sosu sojowego, jest on bardzo łatwy pomimo tego, że przyrządzanie glonek może być nieraz trudne i czasochłonne.
*Zawsze można zmienić proporcję cukru, coli i soli.
Zródlo: https://www.youtube.com/watch?v=Py2Y-YzJUJw (po chińsku)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz