Jajka na parze po tajwańsku - zheng dan (steam egg)
Jajka gotowane na parze to bardzo popularna przystawka w Azji i niewątpliwie jedna z ulubionych potraw mojej mamy. Zazwyczaj jadłem je z ryżem i w takiej postaci towarzyszyły mi przez całe dzieciństwo. Potrzeba jajek i wody w proporcji 1:2, do tego dodaje się wiele składników i sosów w zależności od regionu lub kraju. Na Taiwanie jemy jajka na słono lub na słodko. Konsystencja potrawy przypomina Crème brûlée.
Składniki:
2 jajka
200ml wody lub bulionu
1~2 sztuki grzybów shitake
1 ząbek czosnku
0.5~1 łyżeczka soli
1 łyżeczka dashi / można spróbować zastąpić vegetą
Etapy:
1. Na początku wbij jajka do naczynia i zmieszaj je z wodą. Przesącz je przez sitko 2-3 razy, a następnie dodaj sól i dashi. Wymieszaj wszystko dokładnie.
2. Przygotuj parowar lub, jak tutaj, patelnię z przykrywką i podstawkę, aby miska nie kontaktowała się z dnem patelni.
3. Zalej miskę do połowy przygotowaną mieszaniną.
4. Gotuj na parze około 20 minut aż jajko zgęstnieje.
5. Teraz możemy przełożyć składniki i zalać drugą połową mieszaniny.
6. Tym razem trzeba przykryć naczynie folią aluminiową albo plastyczną, która opiera się wysokiej temperaturze.
7. Gotuj na parze około 20 minut i po tym czasie sprawdź, czy danie jest gotowe.
8. Dopraw sosem sojowym, olejem sezamowym i posyp szczypiorkiem do smaku. Smacznego!
* Uwaga: Wszystkie składniki można przełożyć do miski, ponieważ tutaj chcemy ładnie zaprezentować tę potrawę, aby składniki nie spadły na dno miski (można więc pominąć punkty 4-5, wlewając od razu całą mieszaninę).
* Do dania można dodać również owoce morza, czy kawałek ugotowanego mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz