Tofu z jajek 雞蛋豆腐
Drugą metodą przyrządzania tofu, prawdopodobnie najłatwejsza - to tofu z jajek, czyli mleko sojowe, wymieszane z jajkami. Delikatna konsystencja a do tego smak jajek i soi, pycha. Można przygotować jak potrawę "mapo tofu”, albo ugotować w zupie.
1.Najpierw wymieszać jajko z mlekiem sojowym. ( propocja 3 : 5 )
2.Przefiltrować 3~4 razy.
3.Przygotować pojemnik do gotowania na parze, najlepiej prostokątny albo kwadratowy.
4.Przykryć pojemnik folią ( żrobić kilka dziur w folii, aby powietrze uchodziło ) i ugotować na parze aż zmięknie.
5.Potrzekać żeby tofu schłodziło, potem przełożyć i pokroić w kostki. Gotowe do różnych potraw!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz