Zupa z kurczaka z czosnkami i grzybami (shitake) 香菇蒜頭雞
Podstawowa, łatwa, domowa zupa Tajwańska, to rosól “ji tang”. Połączenia składników jest wiele. Zwykle w Azji używamy całej kury.
Jednak w kuchniu domowej, zaprezentuję małą porcję, żebyście sami ugotowali gorący rosól po tajwańsku podczas polskiej zimniej zimy.
Składniki:
1 noga z kurczaka ( pokrojona )
1 ząbek czosnek
3~4 grzybów shitake
1l wody
1 mała łyżeczka sól
1.Najpierw ugotuj kurczaka w wodzie. ( wstębna obróbka - chuan tang -w gorącej wodzie )
2.Następnie zagotuj 1L wody i wrzuć wszystkie składniki do garnku na 30 minut. (oprócz soli)
3.Gdy zupa jest gotowa dodać sól
*Można zastąpić shitake polskimi grzybami, może wyjść ciekawy smak.
Z podgrzbkami :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz