Smażony makaron ryżowy nitki - Chao mi fen (vegan, gluten free albo z mielonym)
Składniki:
200g makaronu ryżowego,
300g kapusty (białej, pekińskiej)
2 machewki (pokrojone),
2 cebule,
~5 grzybów suszonych (Shiitake)
50g seleru naciowego
(100~150g mielony z wieprzowiny)
olej, sos sojowy, ocet ryżowy czarny, pieprz biały.
Etapy:
1.Zamoczyć makaron i grzyby (osobno) w gorącej wodzie na 5~10 minuty, aby sie zrobiły miękkie, a następnie pokroić grzyby na kawałki.
2.Smażyć cebulę i grzyby na oleju, następnie z warzywami.
3.Dodać makaron (bez wody)
4.Wlać sos sojowy i pieprz. Koniec.
5.Zwykle jemy z czarnym octem albo z sosem sojowym. Smacznego!
Wskazówki:
* Dla jedzących mięso - można również dodać mięso mielone . ( najpierw trzeba je usmażyć i dodać pożniej z warzywami )
* Wodę z zamoczonych grzybów można dodać do potrawy przez co aromat grzybów będzie bardziej wyczuwalny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz