San Bei Ji - Udka z kurczaka z sosem "trzy kubki"
Ostatnio otrzymałem od kolegi tajską bazylię i zostanowiłem się, jaka różnica pomiędzy tajską a tajwanską? W tej potrawie, poza sosem, najważniejsza jest bazylia ( Europańska bazylia jest dość delikatna oraz mało wyrazista w smaku.)
Właśnie...to ta bazylia! To tak pachniała tajska bazylia w San Bei Ji. Czuje jak w domu!
Zawsze warto sięgnąć po wino ryżowe i tajską bazylię aby moć pobawić się nieco tym przepisem i poczuć jak w Azji! Jeżeli nie znajdziecie tajskiej bazylii i wina ryżowego, nie szkodzi! Możecie zastąpić je zwykłą bazylią oraz czystym alkoholem, wyjdzie równie smaczne!
Łatwy przepis ze starszego postu: http://kuchniaduncana.blogspot.com/2014/07/san-bei-ji.html
Składniki:
700g~1kg udek kurczaka
50g imbiru
1.5 głowki czosnku
chili (według uznania)
1 kubek wina ryżowego ( czysty alkohol )
1 kubek sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego ( 1 kubek to za dużo! )
1 łyżka cukru kandyzowanego
~40g bazylii tajskiej ( zwykłej )
1. Najpierw potrzebujemy wykonać - "Chuan tang" a następnie wysuszyć.
2. Usmaż imbir na patelni z olejem.
3. Następnie usmaż czosnek i chili.
4. Dokłanie usmaż kurczaka.
5. Wlej sos sojowy i wino ryżowe. Pokryj pokrywką i ugotuj przez 45 minut ~ godzinę.
6. Na końcu dodaj bazylię i dokładnie wymieszaj. Przykryj 3 minuty i wyłacz piec. Smaczenego!
* "San Bei" można zastąpić kurczaka owocami morza lub tofu!
---> http://kuchniaduncana.blogspot.com/2014/08/tofu-z-sosem-trzy-kubki.html
* Zawsze można zmienić sobie proporcję składników lub sos .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz