To specjalne naleśniki z Tajwanu. Zamiast mąki pszennej używamy mąki ziemniaczanej i dodajemy orientalnego sosu.
Najczęściej używamy owoców morza, szczególnie: ostryg, krewetek a czasami i innych np. kalmarów (ostrygi są dość drogie i trudno dostępne w Polsce). Sos haisan/hoisen oznacza morze(hai) i góry(san) zawiera sos pomidorowy (lub ketchup), sos sojowy, sos słodko-pikantny, miso oraz mąkę ryżową.
Czasami można dostać haisan/hoisen w sklepach, w przypadku jego braku można go zastąpić sosem słodko pikantnym. Haisan jest jedną z najpopularniejszych potraw ulicznych na Tajwanie. Spróbujcie i smacznego!
Najczęściej używamy owoców morza, szczególnie: ostryg, krewetek a czasami i innych np. kalmarów (ostrygi są dość drogie i trudno dostępne w Polsce). Sos haisan/hoisen oznacza morze(hai) i góry(san) zawiera sos pomidorowy (lub ketchup), sos sojowy, sos słodko-pikantny, miso oraz mąkę ryżową.
Czasami można dostać haisan/hoisen w sklepach, w przypadku jego braku można go zastąpić sosem słodko pikantnym. Haisan jest jedną z najpopularniejszych potraw ulicznych na Tajwanie. Spróbujcie i smacznego!
Składniki:
Olej
8~10 kawałki krewetek
8~10 kawałki kalamarów
Kapusta pekińska lub zielona jarzyna
1 jajko
szczypiorek
woda z mąką ziemniaczaną ( duża łyżka mąki w 150ml wody )
sos “Haisan” (hoisen)
1. Na początku wlać olej i szybko smażyć owoce morza.
2. Wlać wodę z mąką, następnie ubić jajka.
3. Gdy białko zmieni kolor pokryć je kapustą i szczypiorkiem.
4. Wlać jeszcze trochę wody z mąką i zawinąć.
5. Można dostosować czas w zależności od tego jak bardzo chrupiące ciasto i bardzo ugotowane jajka lubisz.
6. Przełożyć na talerz i polać sosem "Haisan" albo sos słodkopikantnym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz