Tost po frańcusku w japońskim hotelu
Kiedyś na jednej z chińskich stron internetowych zobaczyłem post - przepis na tost po francusku i go spróbowałem. Naprawdę wyszło szybko i pysznie! Trochę zmieniłem proporcje na takie, które łatwiej zapamiętać. Odjąłem troszkę cukru by nie było za słodko. Polacy nie przepadają za chlebem tostowym a w sklepach nie ma wielu rodzajów więc można kupić zwyczajny cienki chleb tostowy i go poskładać.
Składniki:
Tost
5 jajek
500ml mleka
50g curku
Olej i masło
1. Dzień przed - wymieszaj jajka, mleko i cukier. Powycinaj skórki tostów i zamocz w płynie.
2. Składaj tost nad tostem po 3-5 warstw aby otrzymać odpowiedną grubość, po 12 godzinach odwróć aby cały chleb był zamoczony.
3. Nalej trochę oleju oraz nałóż trochę masła na patelnię i przełóż na nią tosty.
4. Smaż na małym ogniu - po około 15 minut na jedną stronę.
5. Osobiście polecam dodać miód albo dżem. Super pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz