Najpierw tylko krótko przypominam wam, że Tajlandia to nie Tajwan, bo Polacy często mylą te dwa kraje :) Tom yam to po tajsku ostra, kwaśna zupa. Przyrządzona z owoców morza lub krewetek nosi nazwę "tom yam thale", natomiast z kurczaka - " tom kha gai". Wersja, którą tutaj zaprezentuję przyrządzona jest z kurczaka i owoców morza. Zupa jest mniej ostra, bez galangal, ale zawiera większość składników.
Składniki: (dla 4 osób)
200g kurczaka ( skrzydełka lub nogi )
1 marchewka
4 pieczarki
2 szalotki lub 1 cebula
chili ( ilość obojętnie )
4 kawałki galangal lub imbiru
mleko kokosowe 400g + woda 400g (1:1)
2 trawy cytrynowe
2 liście kaffiru
4 łyżki tajskiego sosu rybnego
owoce morza ( używam krewetek, clam )
1 cytryna
(świeża kolendra)
1.Najpierw usmażyć kurczaka i wykorzystać jego tłuszcz do smażenia pieczarek, szalotki, imbiru, chili oraz marchewki.
2.Następnie dodać trawę cytrynową, liście kaffiru, sos rybny i mleko kokosowe.
3.Gdy zupa zacznie się gotować, dodać owoce morza, poczekać, aż krewetki zmienią kolor na czerwony a małże się otworzą, a następnie wyłączyć kuchenkę gazową.
4.Podawać z sokiem cytrynowym i świeżą kolendrą/bazylią.
Można zjeść samą zupę, jak również z chlebem, ryżem, i makaronem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz