Krówki po azjatycku (ślikowo-orzechowe) 南棗核桃糕
Składniki:
500g suszonych śliwek
0.5l wody
200g orzechów włoskich
300g cukru
150g mąki kukurydzianej
250ml wody
1.Najpierw wrzucić śliwki do 0.5l wody i zagotować, aż powstanie purée.
2.Dodać cukier a potem orzechy włoskie do garnka. Dokładnie zamieszać.
3.Wsypać mąkę do wodą i dokładnie zamieszać.
4.Przełożyć wszystkie składniki do patelni i jeszcze raz zamieszać, żeby woda wyparowała.
*Jak to sprawdzić? wrzucić kawałek do zimnej wody, jak się nie rozpuszcza to prawie ok
5.Przełożyć wszystko do papieru do wypieków i wyciskać (można poczekać aż się ochłodzi).
6.Pokroić krówki w pastry a potem można owinąć je papierem śniadanowym :)
*Można zrobić koło 80 sztuk krowek z tego przepisu!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz