Zupa kwaśno-pikantna po syczuańsku (wegańska) :
składniki:
200 g Tofu
150 g marchewki w pokrojonej plastry
10 posiekanych grzybów mun
Szczypiorek
Chili
(dodałem też kukurydzę i groszek, można dodać jeszcze mięso i kiełki bambusa)
1 l bulionu
Woda z mąką ziemniaczaną do zagęszczenia
Olej sezamowy
Czarny ocet
Sos sojowy
Pieprz biały
1.Najpierw usmażyć marchewkę na patelni z olejem aż zmięknie, dodać chili i grzyby.
2.Dodać bulion i zagotować, dodać wodę z mąką aby się zagęściło.
3.Dodać tofu w plastrach, a potem 4 duże łyżki octu i 2 małe łyżki pieprzu, zamieszać i koniec.
4.Wlać do miski, posypać szczypiorkiem, chilli, kolendrą a potem dodać ocet i olej. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz