Ciekawa rzecz, nigdy w życiu nie pomyślałbym, że przygotuję w Polsce przyprawę z suszonej skóry łososia, bo w Azji jest to produkt, który można kupić w większości sklepów. Po chińsku
nazywa się "yusu", czyli usmażona, wysuszona ryba w postaci ziarenek albo innych form. Yusu może być dodatkiem do ryżu, zupy, makaronu, itd. Polacy rzadko jedzą skórę zwierząt, a w Azji lubimy chrupiącą skórę zwierząt i ryb. Aby oszczędzić skórę i dobrze ją wykorzystać, tutaj używamy odciętą skórę z łososia.
Składniki:
świeży łosoś ze skórą, sól, cukier, pieprz biały lub czarny
1.Najpierw trzeba odciąć skórę z łososia. (nie musi być tylko skóra, z mięsem jest nawet lepiej).
2.Usmażyć od strony skóry aż stwardnieje albo stanie się chrupiąca. (Powinno powstać dużo tłuszczu!)
3.Wylać olej (można użyć do innej potrawy), przełożyć skórę na deskę i pokroić na małe ziarenka.
4.Wrzucić ziarenka na patelnię i smażyć aż zrobią się złote i chrupiące, a potem dodać sól, pieprz i cukier.
*Można zobaczyć rownież inny post: Smażony ryż z łososiem 鮭魚炒飯
*Do przygotowania tej przyprawy używamy tylko skóry (oczywiście można też użyć całą rybę bez ości ) więc resztę ryby i olej rybny możemy wykorzystać do innych potraw.
*Skóra łososia zawiera dużo oleju, który jest zdrowy, ale w punkcie. 4. po pokrojeniu można też użyć ręczników papierowych aby usunąć olej.
*Schować resztę przyprawy w pojemniku albo szklance, chociaż im szybciej ją zjemy, tym lepiej.
*Polecam Polakom dodawać je do chleba, do wędzonego łososia albo sałatek, daje on mocny świeży posmak rybny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz