Smażony ryż z łososiem
Smażony ryż z łososiem 鮭魚炒飯
Składniki:
150g~200g fileta z łososia ze skórą
300g ugotowanego ryżu (najlepszy jest przygotowany dzień przed)
2 jajka
cebula
szczypiorek
warzywa do wyboru: kukurydza i groszek
1.Najpierw oddziel skórę od reszty łososia. Pokrój łososia w kostkę (skórę można użyć opcjonalnie).
2.Dodaj żółtko do ryżu i dokładnie wymieszaj.
3.Smaż skórę aż stanie się chrupiąca, a potem pokrój na bardzo małe kawałeczki.
4.Wykorzystaj olej ze skóry do usmażenia cebuli.
5.Dodaj ryż, dokładnie zamieszaj i usmaż.
6.Następnie wylej białko na patelnię i szybko usmaż, a potem dodaj łososia.
7.Wymieszaj skórę z solą i pieprzem białym w misce.
( zobacz również inny post: Przyprawa z suszonej skóry łososia 鮭魚酥 )
8.Następnie dodaj warzywa i szczypiorek, a na końcu usmażoną skórę. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz