Azja Inwazja

Azjatyckie infomacje kulinarne w Polsce oraz przepisy domowe. Asian culinary infomations in Poland and home recipes.
Follow Me

Jajka na parze po tajwańsku - zheng dan (steam egg)



By  Duncan     13:25    標籤:,, 

jajka na parze po tajwańsku, zheng dan, steam egg

Jajka na parze po tajwańsku - zheng dan (steam egg)


Jajka gotowane na parze to bardzo popularna przystawka w Azji i niewątpliwie jedna z ulubionych potraw mojej mamy. Zazwyczaj jadłem je z ryżem i w takiej postaci towarzyszyły mi przez całe dzieciństwo. Potrzeba jajek i wody w proporcji 1:2, do tego dodaje się wiele składników i sosów w zależności od regionu lub kraju.  Na Taiwanie jemy jajka na słono lub na słodko. Konsystencja potrawy przypomina Crème brûlée.

Składniki:

2 jajka
200ml wody lub bulionu
1~2 sztuki grzybów shitake
1 ząbek czosnku
0.5~1 łyżeczka soli
1 łyżeczka dashi / można spróbować zastąpić vegetą


Etapy:

1. Na początku wbij jajka do naczynia i zmieszaj je z wodą. Przesącz je przez sitko 2-3 razy, a następnie dodaj sól i dashi. Wymieszaj wszystko dokładnie.


2. Przygotuj parowar lub, jak tutaj, patelnię z przykrywką i podstawkę, aby miska nie kontaktowała się z dnem patelni.


3. Zalej miskę do połowy przygotowaną mieszaniną.


4. Gotuj na parze około 20 minut aż jajko zgęstnieje.


5. Teraz możemy przełożyć składniki i zalać drugą połową mieszaniny.


6. Tym razem trzeba przykryć naczynie folią aluminiową albo plastyczną, która opiera się wysokiej temperaturze.


7. Gotuj na parze około 20 minut i po tym czasie sprawdź, czy danie jest gotowe.

jajka na parze po tajwańsku, zheng dan, steam egg

8. Dopraw sosem sojowym, olejem sezamowym i posyp szczypiorkiem do smaku. Smacznego!

jajka na parze po tajwańsku, zheng dan, steam egg


* Uwaga: Wszystkie składniki można przełożyć do miski, ponieważ tutaj chcemy ładnie zaprezentować tę potrawę, aby składniki nie spadły na dno miski (można więc pominąć punkty 4-5, wlewając od razu całą mieszaninę). 
* Do dania można dodać również owoce morza, czy kawałek ugotowanego mięsa.


About Duncan

hej, jestem Duncan, mieszkam w Polsce, lubię jeść i gotować. Chciałbym prezentować i promować Azjatycką kulturę. Zapraszam do śledzenia mojego bloga, będzie mi miło jak zostawisz komentarz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate