Azja Inwazja

Azjatyckie infomacje kulinarne w Polsce oraz przepisy domowe. Asian culinary infomations in Poland and home recipes.
Follow Me

Golonka z colą ( prosta wersja )



By  Duncan     19:04    標籤:,,, 
Golonka z colą ( prosta wersja )

Tak! To nie pomyłka, to golonka z colą! Często przyrządzamy mięso z colą, np. boczek, żeberka, golonka, udka, skrzydełko z kurczaka (link)itd. Cola zawiera dużo ilości ciemnego cukru oraz gasu dzięki czemu można ładnie zabarwić oraz sprawić by mięso było bardziej miękkie. Tym razem zaprezentuję wersję bardzo znanego tajwańskiego kucharza - A jizz (阿基師). Nie dacie wiary jak łatwo można przyrządzać golonkę. :)

Składniki:

3 małe golonki
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Cola

1. Najpierw potrzebujemy wykonać wstępną obróbkę - "Chuan tang 1. (link)"


2. Za pomocą palnika usuń włoski z mięsa.


 3. Włącz piec, wlej olej a następnie dodaj cukier. 


4. Gdy cukier się rozpuści, zmniejsz ogień. 


5. Gdy cukier zmieni kolor na brązowy, dodaj golonki i dokładnie usmaż.

6. Polej golonki colą tak by je przykryć i dodaj sól.


7. Gotuj przez 1,5~2 godziny. Uważaj by nie przypalić. Chyba jest to najłatwiejszy sposób na golonkę. Smacznego!


  
*Jest to fajny przepis gdy masz niewykorzystaną colę w domu ( powinna mieć w sobie jeszcze gaz).

*Chciałem wypróbować przepis od A Jizza, jednak brakuje mi rodzajów przypraw i sosu sojowego, jest on bardzo łatwy pomimo tego, że przyrządzanie glonek może być nieraz trudne i czasochłonne.

*Zawsze można zmienić proporcję cukru, coli i soli. 

Zródlo: https://www.youtube.com/watch?v=Py2Y-YzJUJw  (po chińsku)


About Duncan

hej, jestem Duncan, mieszkam w Polsce, lubię jeść i gotować. Chciałbym prezentować i promować Azjatycką kulturę. Zapraszam do śledzenia mojego bloga, będzie mi miło jak zostawisz komentarz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate