Azja Inwazja

Azjatyckie infomacje kulinarne w Polsce oraz przepisy domowe. Asian culinary infomations in Poland and home recipes.
Follow Me

Wstępna obróbka - krewetki



By  Duncan     19:40    標籤:, 
Wstępna obróbka - krewetki


Najczęstsze spotkane owoce morza w Polsce chyba to krewetki. Rzadko kupuję gotowane krewetki, ponieważ smak i konsystencja jest zupełnie inna i nie wiadomo jak długo były gotowane. Przed ugotowaniem, pierwszym najważniejszym krokiem jest "usunięcie jelit", czyli czarnej części widocznej na środku grzbietu krewetki. Są różne sposoby, np.



 
1. Otwarcie grzbietu nożyczkami i usunięcie jelit.

2. Usunięcie jelit wykałaczką albo końcówką widelca w miejscu między jedną a drugą częścią ciała krewetki ( też można usuwać z pomiędzy każdej części; tak jak pokazane jest na zdjęciach )

3. Obrać (czyli co?)krewetki i naciąć grzbiet.

4. Włożyć żywe krewetki do czystej wody z solą na kilka nocy aby krewetki same pozbyły się jelit ( nigdy nie widziałem jeszcze żywych krewetki w Polsce więc może spróbuję w przyszłości ).

Po obróbce krewetki są czyste i gotowe do przyrządzania!



About Duncan

hej, jestem Duncan, mieszkam w Polsce, lubię jeść i gotować. Chciałbym prezentować i promować Azjatycką kulturę. Zapraszam do śledzenia mojego bloga, będzie mi miło jak zostawisz komentarz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate