Mielone z wieprzowiny po tajwańsku z grzybami na ryżu - Xiang gu (grzyby) rou zhou ( mielone) fan (ryż)
Tradycyjna tajwańska potrawa, której nie możesz przestać jeść. Spotkasz ją na ulicach, przy stoisku, a także w restauracji… Ale nie tylko: w domu każda matka ma swój własny przepis i sposób, to prawie jak “bigos” w Polsce.
Składniki:
500g mięsa mielonego z łopatki
200g boczku
4 szalotki
1/2 ząbka czosnku
~10 małych suszonych grzybów (shitake)
1/2 szklanki wina ryżowego
3 łyżki cukru
1/2 szklanki sosu sojowego
2.5 szklanki wody + woda do moczenia grzybów
łyżka przyprawy pięciu smaków
kolendra
biały pieprz
Etapy:
1. Najpierw usmażyć boczek aż wypuści tłuszcz, a potem dodać cebulę, czosnek i grzyby (wymoczone).

2. Następnie pokroić boczek na kawałki, i wrzucić z mięsem mielonym na patelnię.
4. Gdy mielone zmieni kolor na biały, zrobić miejsce w środku i dodać cukier aż się skarmelizuje, a potem zamieszać mięso.
5. Dodać sos sojowy, wodę, przyprawy i gotować pod pokrywką ~1.5 godziny.
6. Przed podaniem dodać biały pieprz, polać po ryżu i dodać trochę kolendry..mniam mniam
6. Przed podaniem dodać biały pieprz, polać po ryżu i dodać trochę kolendry..mniam mniam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz