Te krewetki są tak świeże, że można nawet jeść na surowo ale zaprezentuję dzisiaj dwie pyszne i łatwe do przygotowania potrawy. Blanszowanie krewetek to jeden z najczęstszych sposobów ich przyrządzania, natomiast drugi sposób to smażenie w głębokim oleju. Obydwie metody przeprowadzamy szybko aby zachować świeżość krewetek.
1) blanszowanie w wodzie z sosem imbirowym na słodko-kwaśno
Wrzucić krewetki do zagotowanej wody, a gdy zmienią kolor na czerwone wyłączyć gaz i odfiltrować. Ścierać imbir w sosie ( zawierającym ocet ryżowy, cukier i trochę wody ) a potem można zanurzyć krewetki w sosie.
2) chrupiące, smażone w głębokim oleju :
Dodatki: Czosnek, szczypiorek, bazylia
1.Najpierw trzeba osuszyć krewetki i wrzucić do gorącego, głębokiego oleju w garnku, gdy zmienią kolor, odfiltrować.
3.Jeszcze raz wrzucić krewetki do oleju aż zmienią kolor na brązowe.
4.Chrupiące krewetki z dodatkami wrzucić razem, posypać pieprzem i solą morską....najlepsza potrawa w nocy z piwkiem i na imprezę!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz