Niu rou mian - Zupa z wołowiny z makaronem
Niu rou mian czyli zupa z wołowiny z makaronem.
Jeżeli spróbowałeś "Pho Bo" z Wietnamu to koniecznie musisz spróbować "niu rou mian" z Tajwanu!
Krótki opis od koleżanki, blog "Z wyspy na kontynent":
http://nakontynent.blogspot.com/2015/11/tajwanski-niu-rou-mian-noodle-z-woowina.html
Są różne rodzaje niu rou mian przyrządzane na różne sposoby i z różnymi makaronami. Kiedyś opisałem zupę pomidorową z wołowiną (fan qie niu rou tang):
http://azjainwazja.blogspot.com/2014/11/tajwanska-zupa-pomidorowa-z-woowina-niu.html
Dzisiaj chciałbym krótko zaprezentować inny sposób aby przyrządzać niu rou mian w domu przez "lu"
http://azjainwazja.blogspot.com/2015/07/chinskitajwanski-sos-do-duszenia-luzhi-1.html
W porzadnej restauracji znajdziesz różne sposoby np. ugotowanie zupy z kości wołowej i warzyw, smażenie mięsa wołowego osobno, ugotowanie z rozmaitymi przyprawami a dopiero potem zmieszanie mięsa z zupą.
A tutaj chcę tylko pokazać Polakom łatwy domowy sposób ponieważ myślę, że będzie coraz będzie więcej restauracji azjatyckich w Polsce, a wtedy możecie spróbować prawdziwego niu rou mian! :)
1. Najpierw będzie podobno jak w poście "luzhi", zmienimy tylko przyprawy i mięsa.
2. Gotuj mięso wołowe 1.5~4 godziny. (zależy od tego, jaka części)
3. Następnie ugotuj warzywa w samym garnku.
4. Gdy wszystko jest gotowe rozcieńcz zupę a dodaj sól.
5. Ugotuj makaron osobno.
6. Przełoż makaron i składniki do miski, nalej zupę, posyp szczypiorkiem. Smacznego!
W Polsce, z tego, co wiem, są trzy miejsca, w których można spróbować niu rou mian:
Kraków - Mr. Le
Poznań - Tongfu
Lublin - Eat-er
Postaram się w przyszłosć dokładnie pisać całe etapy. Przed tym zawsze możecie spróbować w domu lub iść do restauracji. I nie zapomnijcie powiedzieć jak wam smakuje!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz