Azja Inwazja

Azjatyckie infomacje kulinarne w Polsce oraz przepisy domowe. Asian culinary infomations in Poland and home recipes.
Follow Me

Chiński/Tajwański sos do duszenia - luzhi (1) (滷汁)



By  Duncan     19:21    標籤:,,,,,, 

Chiński/Tajwański sos do duszenia - luzhi (滷汁) 


Sposób "Lu", jest to gotowanie składników w specjalnie przygotowanym sosie, następnie zamaczanie ich w nim tak długo aż otrzymają pełny smak i głęboki kolor.

Trudno przetłumaczyć dokładnie, ale ten sos jest bardzo tradycyjnym i popularnym sosem w Chinach i na Tajwanie, może też w innych azjatyckich krajach a zapewnie ma on tylko inną nazwę.

Pierwszy rodzaj luzhi jest w zasadzie z sosem sojowym (honglu - czerwony sos) oraz wieloma różnymi przyprawami, i można do przyrządzania prawie wszystkich jedzenia, obojętnie mięsa, warzywa, ryby lub owoce morza. Można on też płynny, czysty (bailu - biały sos ), mniej albo bez sosu sojowego. Składniki na południe i północy są inne ale głównie wygłąda jak zupa i jednocześnie sos, daje nie tylko smak do jedzenia a także kolor oraz jasność.

Luwei (jedzenie ugotowane w luzhi) jest prawie najpopularną przekąską w Chinach i na Tajwanie, którę można spotykać nie tylko w sklepach, a też na ulicach.

Zywkle kupujemy przygotowane worki z ziołami i przyprawami które można stosować do różnych mięs i potraw. Jednak w Polsce cieżko dostać te worki więc z kilku ksiązek i infomacji w internecie, staram się eksperymentować w domu i podzielić przepisy po polsku, żeby polacy mogli przygotować swoje worki na luwei. 

Honglu ( podstawowy czerwony sos )

ludzi, luwei, chiński/Tajwański sos do duszenia, honglu, czerwony sos


Składniki: 
4g anyżu
5 lasek cynamonów
1 owoc Amomum tsaoko (Tsaoko kardamon, wygląda jak ciemny kardamon)

1.5 g kminku
2g lukrecji ( używam radix glycyrrhizae reglisse )
2g pieprzu syczuańskiego

O matko! Co to jest Amomum tsaoko i lukrecja??? Spokojnie! Jak nie znajdziesz to podzielę się składnikami można znaleźć w zwykłych sklepach!

4g anyżu
5 lasek cynamonów
5 owoców kardamonów
1.5g kminku
4 liście laurowe
2g pieprzu syczuańskiego


30g imbiru
1 szczypiorek
1 chili

trochę oleju
750cc wody
200g sosu sojowego
60g cukru
25g wina ryzowego


1. Przygotuj wszystkie przyprawy razem w worku

2. Przelaj trochę oleju na patelni i usmaż szczypiorek, imbir i chili.


3. Wlaj wodę i zagotuj się.


4. Dodaj sos sojowy, cukier i przyprawy. Zagotuj się a potem ugotuj 5 minuty.



5. Gdy pachnie i rozpuszcza, dodaj wino ryżowe. Luzhi gotowe!

6. Pierwszy dzień przygotowałem takie składniki: udo z kurczaka, kapusta pekińska, marchewki i tofu.


7. Najpierw udo i marchewki a potem ugotouj resztę. 

 luwei, chiński/Tajwański sos do duszenia

8. Podano można z ryżem albo makaronem, nie ma regułu !


9. Drugi dzień: boczek i jajko. Najpierw ugotuj boczek wstębną obróbkę - chuan tang i opłukaj zimną wodą.


10. Boczek trzeba ugotować długo dopóki zmięknie. ( 1.5~2 godziny)


11. Podano z ryżem, jajkiem ( będzie post osobno) i moją ulubioną kapustą młodą.




Luwei jest taka domowa i wygodna potrawa że bardzo często przygotuję dla moich gości na imprezy. Również towarzyszył mi przeżyć okres egzaminów ponieważ nie trzeba gotować codzienie i można mieć szybkie, latwie i pyszne danie. Naprawdę polecam!

ludzi, luwei, chiński/Tajwański sos do duszenia

                                                                    Wegen Luwei
ludzi, luwei, chiński/Tajwański sos do duszenia

                         Nawet łapki z kurczaka, jelita, uszy z wieprowiny!
ludzi, luwei, chiński/Tajwański sos do duszenia

ludzi, luwei, chiński/Tajwański sos do duszenia
 

Wskażowki-

*Są różne rodzaje przypraw i zioły do wyboru, można zawsze sobie zabierać. Polecano jest uzywać innych odpowiednich przypraw aby utwórzyć swoj smak.

*Prawie każde mięso można wrzucić do luzhi, tylko że trzeba przyrządzać wstębną obróbkę chuan tang, żeby wpuściły nie dobre smaki.

*Luzhi można używać kilka razy, można nawet zamrażać, wtedy będzie laolu ( stary luzhi ), tyłko że trzeba dokładnie przefiltrować nieczystość i tłuszcz żeby on nie zepsuł.

*Polecano nie zamoczyć mięso albo warzywa w luzhi za długo ( np. do następnego dnia) aby on nie zepsuło.



About Duncan

hej, jestem Duncan, mieszkam w Polsce, lubię jeść i gotować. Chciałbym prezentować i promować Azjatycką kulturę. Zapraszam do śledzenia mojego bloga, będzie mi miło jak zostawisz komentarz.

1 komentarz:


Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate