Sposób "Lu", jest to gotowanie składników w specjalnie przygotowanym sosie, następnie zamaczanie ich w nim tak długo aż otrzymają pełny smak i głęboki kolor.
Trudno przetłumaczyć dokładnie, ale ten sos jest bardzo tradycyjnym i popularnym sosem w Chinach i na Tajwanie, może też w innych azjatyckich krajach a zapewnie ma on tylko inną nazwę.
Trudno przetłumaczyć dokładnie, ale ten sos jest bardzo tradycyjnym i popularnym sosem w Chinach i na Tajwanie, może też w innych azjatyckich krajach a zapewnie ma on tylko inną nazwę.
Pierwszy rodzaj luzhi jest w zasadzie z sosem sojowym (honglu - czerwony sos) oraz wieloma różnymi przyprawami, i można do przyrządzania prawie wszystkich jedzenia, obojętnie mięsa, warzywa, ryby lub owoce morza. Można on też płynny, czysty (bailu - biały sos ), mniej albo bez sosu sojowego. Składniki na południe i północy są inne ale głównie wygłąda jak zupa i jednocześnie sos, daje nie tylko smak do jedzenia a także kolor oraz jasność.
Luwei (jedzenie ugotowane w luzhi) jest prawie najpopularną przekąską w Chinach i na Tajwanie, którę można spotykać nie tylko w sklepach, a też na ulicach.
Luwei (jedzenie ugotowane w luzhi) jest prawie najpopularną przekąską w Chinach i na Tajwanie, którę można spotykać nie tylko w sklepach, a też na ulicach.
Zywkle kupujemy przygotowane worki z ziołami i przyprawami które można stosować do różnych mięs i potraw. Jednak w Polsce cieżko dostać te worki więc z kilku ksiązek i infomacji w internecie, staram się eksperymentować w domu i podzielić przepisy po polsku, żeby polacy mogli przygotować swoje worki na luwei.
Honglu ( podstawowy czerwony sos )
Honglu ( podstawowy czerwony sos )
4g anyżu
5 lasek cynamonów
1 owoc Amomum tsaoko (Tsaoko kardamon, wygląda jak ciemny kardamon)
5 lasek cynamonów
1 owoc Amomum tsaoko (Tsaoko kardamon, wygląda jak ciemny kardamon)
1.5 g kminku
2g lukrecji ( używam radix glycyrrhizae reglisse )
2g lukrecji ( używam radix glycyrrhizae reglisse )
2g pieprzu syczuańskiego
O matko! Co to jest Amomum tsaoko i lukrecja??? Spokojnie! Jak nie znajdziesz to podzielę się składnikami można znaleźć w zwykłych sklepach!
4g anyżu
5 lasek cynamonów
5 owoców kardamonów
1.5g kminku
4 liście laurowe
2g pieprzu syczuańskiego
30g imbiru
1 szczypiorek
1 chili
trochę oleju
750cc wody
200g sosu sojowego
60g cukru
25g wina ryzowego
1. Przygotuj wszystkie przyprawy razem w worku
2. Przelaj trochę oleju na patelni i usmaż szczypiorek, imbir i chili.
3. Wlaj wodę i zagotuj się.
4. Dodaj sos sojowy, cukier i przyprawy. Zagotuj się a potem ugotuj 5 minuty.
5. Gdy pachnie i rozpuszcza, dodaj wino ryżowe. Luzhi gotowe!
6. Pierwszy dzień przygotowałem takie składniki: udo z kurczaka, kapusta pekińska, marchewki i tofu.
7. Najpierw udo i marchewki a potem ugotouj resztę.
8. Podano można z ryżem albo makaronem, nie ma regułu !
9. Drugi dzień: boczek i jajko. Najpierw ugotuj boczek wstębną obróbkę - chuan tang i opłukaj zimną wodą.
10. Boczek trzeba ugotować długo dopóki zmięknie. ( 1.5~2 godziny)
11. Podano z ryżem, jajkiem ( będzie post osobno) i moją ulubioną kapustą młodą.
Luwei jest taka domowa i wygodna potrawa że bardzo często przygotuję dla moich gości na imprezy. Również towarzyszył mi przeżyć okres egzaminów ponieważ nie trzeba gotować codzienie i można mieć szybkie, latwie i pyszne danie. Naprawdę polecam!
*Są różne rodzaje przypraw i zioły do wyboru, można zawsze sobie zabierać. Polecano jest uzywać innych odpowiednich przypraw aby utwórzyć swoj smak.
*Prawie każde mięso można wrzucić do luzhi, tylko że trzeba przyrządzać wstębną obróbkę chuan tang, żeby wpuściły nie dobre smaki.
*Luzhi można używać kilka razy, można nawet zamrażać, wtedy będzie laolu ( stary luzhi ), tyłko że trzeba dokładnie przefiltrować nieczystość i tłuszcz żeby on nie zepsuł.
*Polecano nie zamoczyć mięso albo warzywa w luzhi za długo ( np. do następnego dnia) aby on nie zepsuło.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń