Tajwańska zupa pomidorowa z wołowiną - fanqie niu rou tang
Jedna z najpopularniejszych tradycyjnych potraw na Tajwanie - Niu rou mien”. Niu rou znaczy wołowina, “mien" to makaron. Nawet Chińczycy przyjeżdżający na Tajwan i chwalą tę potrawę. Są różne smaczne warianty a jeden z najważniejszych elementów w niu rou mien to tang (zupa), więc zaprezentuję zupę pomidorową, która pewnie Polacy kojarzą.
Składniki:
500g mięso wołowego ( mostek, rozbef, antrykot…)
2 + (1) cebule
1 głowka czosnku
3 + (1) pomidory
3 + (2) marchewki
2 + (1) szczypiorek
kawałek chili
kawałek imbiru
2 + (1) seler
*() = dodać pożniej
Przyprawy:
3 gwiazdki anyżu
5 liści laurowych
8 owoców kardamonu
20 owoców goździków
1 duża laska cynamonu
1 owoc gałki muszkatołowej
2 l wody
1 kubek sosu sojowego
1/2 kubek alkoholu ( wino ryżowe albo wódki )
Etapy:
1.Najpierw mięso na wstępną obróbkę - chuan tang.
2.Wszystkie składników i przyprawy wrzucić razem, zagotować ~1.5 godziny. (poza składnikami w () )
*Zawsze podajemy ją z makaronem, czasami tylko zupa bez mięsa a także zupa z pierogami :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz