Azja Inwazja

Azjatyckie infomacje kulinarne w Polsce oraz przepisy domowe. Asian culinary infomations in Poland and home recipes.
Follow Me

Tajwańska zupa pomidorowa z wołowiną - fanqie niu rou tang



By  Duncan     14:29    標籤:,, 

niu rou tang, tajwańska zupa pomidorowa z wołowiną, tajwańska zupa pomidorowa

Tajwańska zupa pomidorowa z wołowiną - fanqie niu rou tang

Jedna z najpopularniejszych tradycyjnych potraw na Tajwanie - Niu rou mien”. Niu rou znaczy wołowina, “mien" to makaron. Nawet Chińczycy przyjeżdżający na Tajwan i chwalą tę potrawę. Są różne smaczne warianty a jeden z najważniejszych elementów w niu rou mien to tang (zupa), więc zaprezentuję zupę pomidorową, która pewnie Polacy kojarzą. 

Składniki:

500g mięso wołowego ( mostek, rozbef, antrykot…)



2 + (1) cebule
1 głowka czosnku
3 + (1) pomidory
3 + (2) marchewki
2 + (1) szczypiorek
kawałek chili
kawałek imbiru
2 + (1) seler

*() = dodać pożniej


Przyprawy:

3 gwiazdki anyżu
5 liści laurowych
8 owoców kardamonu
20 owoców goździków
1 duża laska cynamonu
1 owoc gałki muszkatołowej



2 l wody
1 kubek sosu sojowego
1/2 kubek alkoholu ( wino ryżowe albo wódki )


Etapy:


1.Najpierw mięso na wstępną obróbkę - chuan tang.

2.Wszystkie składników i przyprawy wrzucić razem, zagotować ~1.5 godziny. (poza składnikami w () )


3.Na końcu dodać sól i pieprz, wlać do miski z składnikami z (). Smacznego!



*Zawsze podajemy ją z makaronem, czasami tylko zupa bez mięsa a także zupa z pierogami :) 




About Duncan

hej, jestem Duncan, mieszkam w Polsce, lubię jeść i gotować. Chciałbym prezentować i promować Azjatycką kulturę. Zapraszam do śledzenia mojego bloga, będzie mi miło jak zostawisz komentarz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate