Azja Inwazja

Azjatyckie infomacje kulinarne w Polsce oraz przepisy domowe. Asian culinary infomations in Poland and home recipes.
Follow Me

Kuleczki z słodkich ziemniaków



By  Duncan     13:32    標籤:,, 


Przepisy z słodkich ziemniaków 番薯/地瓜:
Muszę dobrze przedstawić wam tę roślinę, jeżeli w Polsce ziemniaki są najpopularniejszymi warzywami, to na Tajwanie są to pewnie słodkie ziemniaki. Nazywają się potocznie "melon z ziemi" (di gua). Gdy ryż był drogi, słodkie ziemniaki były jedynym wyborem na codziennie dania.

Często gotujemy je razem z ryżem - na parze w garnku (rice cooker) albo w formie "zhou”.
(http://kuchniaduncana.blogspot.com/2014/07/zhou-congee.html)


Na Tajwanie są różne rodzaje i kolory słodkich ziemniaków, jemy nie tylko ich korzenie, ale również liście i skóry. Pełnią funkcję obniżenia cholesterolu, przeciwutleniacza, zapobiegają gromadzeniu tłuszczu, chorobie niedokrwiennej serca, cukrzycy, rakowi jelita grubego i pomagają się wypróżniać. Są odżywcze i bardzo dobre na dietę.


Kuleczki z słodkich ziemniaków 地瓜球


przekąska, zabawa dla dzieci!


400g słodkich ziemniaków,
50g cukru,
200g mąki ziemniaczanej




1.Ugotować słodkie ziemniaki, a potem dokładnie rozbić.


2.Dodać cukier i mąkę.
3.Zrobić kuleczki i wrzucić do gorącego oleju do smażenia, kuleczki są gotowe gdy się powiększą.



About Duncan

hej, jestem Duncan, mieszkam w Polsce, lubię jeść i gotować. Chciałbym prezentować i promować Azjatycką kulturę. Zapraszam do śledzenia mojego bloga, będzie mi miło jak zostawisz komentarz.

2 komentarze:

  1. Anonimowy8/7/16 21:23

    Hej Duncan! Dzięki za fajny przepis, kuleczki wyszły znakomicie. Polecam te najbardziej przypalone ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz! Polecam też ugotować kuleczki w wodzie :)

      Usuń


Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate