Azja Inwazja

Azjatyckie infomacje kulinarne w Polsce oraz przepisy domowe. Asian culinary infomations in Poland and home recipes.
Follow Me

Skrzydełka z colą



By  Duncan     00:01    標籤:,, 

Skrzydełko




Skrzydełko ze względu na charakterystyczny wygląd nazywa się potocznie po chińsku “trzyczęściowe”, choć w zależności od sposobu krojenia nazywa się także „ dwuczęściowe”(dwuczęściowe skrzydełko i małe udko).
 














Skrzydełko stanowi bardzo mięsistą część kurczaka, dlatego można je jeść jedno po drugim, non-stop.

Najpierw zaprezentuję łatwą wersję z colą (tak, czasami używamy coli do przyrządzania mięsa! )



Przepis na skrzydełka z colą 蔥燒可樂雞翅


1 lub 2 szczypiorki
2 ząbki czosnku
1 sztuka anyżu (może być bez)
skrzydełka 600g
szklanka coli
2 łyżki sosu sojowego
Przyprawy ( bez albo do wyboru )









1.Najpierw usmażyć skrzydełka na patelni bez oleju(albo z odrobiną), aż staną się brązowe, a potem przełożyć je na talerz.
















2.Następnie na tłuszczu ze skrzydełek usmażyć czosnek i szczypiorek, a potem włożyć skrzydełka na patelni. Wlać colę, sos i trochę wody.

 













 
















3.Następnie gotować skrzydełka ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje i skrzydełka zmienią kolor po obu stronach. Na koniec można dodać przyprawy.


































































About Duncan

hej, jestem Duncan, mieszkam w Polsce, lubię jeść i gotować. Chciałbym prezentować i promować Azjatycką kulturę. Zapraszam do śledzenia mojego bloga, będzie mi miło jak zostawisz komentarz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate