Azja Inwazja

Azjatyckie infomacje kulinarne w Polsce oraz przepisy domowe. Asian culinary infomations in Poland and home recipes.
Follow Me

San Bei Ji (2) - Udka z kurczaka z sosem trzy kubki



By  Duncan     20:56    標籤:,,, 
kurczak sanbei, sanbei chicken


San Bei Ji  - Udka z kurczaka z sosem "trzy kubki"


Ostatnio otrzymałem od kolegi tajską bazylię i zostanowiłem się,  jaka różnica pomiędzy tajską a tajwanską? W tej potrawie, poza sosem, najważniejsza jest bazylia ( Europańska bazylia jest dość delikatna oraz mało wyrazista w smaku.)

Właśnie...to ta bazylia! To tak pachniała tajska bazylia w San Bei Ji. Czuje jak w domu!

Zawsze warto sięgnąć po wino ryżowe i tajską bazylię aby moć pobawić się nieco tym przepisem i poczuć jak w Azji! Jeżeli nie znajdziecie tajskiej bazylii i wina ryżowego, nie szkodzi! Możecie zastąpić je zwykłą bazylią oraz czystym alkoholem, wyjdzie równie smaczne!

Łatwy przepis ze starszego postu: http://kuchniaduncana.blogspot.com/2014/07/san-bei-ji.html



Składniki:

700g~1kg udek kurczaka
50g imbiru
1.5 głowki czosnku
chili (według uznania)

1 kubek wina ryżowego  ( czysty alkohol )
1 kubek sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego ( 1 kubek to za dużo! )

1 łyżka cukru kandyzowanego
~40g bazylii tajskiej  ( zwykłej )



1. Najpierw potrzebujemy wykonać - "Chuan tang" a następnie wysuszyć.



2. Usmaż imbir na patelni z olejem.


3. Następnie usmaż czosnek i chili.


4. Dokłanie usmaż kurczaka.


5. Wlej sos sojowy i wino ryżowe. Pokryj pokrywką i ugotuj przez 45 minut ~ godzinę.


6. Na końcu dodaj bazylię i dokładnie wymieszaj. Przykryj 3 minuty i wyłacz piec. Smaczenego!




* "San Bei" można zastąpić kurczaka owocami morza lub tofu!


---> http://kuchniaduncana.blogspot.com/2014/08/tofu-z-sosem-trzy-kubki.html

* Zawsze można zmienić sobie proporcję składników lub sos . 













About Duncan

hej, jestem Duncan, mieszkam w Polsce, lubię jeść i gotować. Chciałbym prezentować i promować Azjatycką kulturę. Zapraszam do śledzenia mojego bloga, będzie mi miło jak zostawisz komentarz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate