Azja Inwazja

Azjatyckie infomacje kulinarne w Polsce oraz przepisy domowe. Asian culinary infomations in Poland and home recipes.
Follow Me

Pulpety perłowe (ryżowe)



By  Duncan     11:36    標籤:,, 

Pulpety perłowe, ryżowe, pearl ball

Pulpety perłowe (ryżowe)


Pearl balls, czyli pulpety obtoczone w ryżu, to bardzo znana przekąska spożywana podczas spotkań w restauracjach lub domówek w Chinach oraz na Tajwanie. Nadzienie może być różne, ale zwykle jest to mielone mięso, zmieszane z warzywami i przyprawami. Otoczka składa się z ryżu (ważne, aby był to ryż kleisty), który przygotowujemy mocząc go przez kilka godzin w wodzie, a potem gotując na parze. Farsz obtaczamy w tej otoczce, a następnie zanurzamy w sosie sojowym lub occie.

Składniki:

100g ryżu kleistego

500g mięsa mielonego wieprzowego
1.5 pęczka szczypiorku ( obojętnie imbir, czosnek )
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka pieprzy białego
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
białko z 1 jajka

Etapy:

1. Wymieszaj w naczyniu wszystkie składniki oprócz ryżu. Starannie wymieszaj farsz, aby dobrze się kleił.


2. Uformuj z farszu pulpety w kształcie kulek, a następnie obtocz je w ryżu.
 

3. Włóż uformowane pulpety perłowe do garnka i gotuj je na parze przez 15~20 minut. 


4. Na koniec polej pulpety lub zanurz je w sosie sojowym (im gęstszy, tym lepiej). Możesz dla smaku oprócz sosu wykorzystać także czarny ocet. Smacznego!

Pulpety perłowe, ryżowe, pearl ball










About Duncan

hej, jestem Duncan, mieszkam w Polsce, lubię jeść i gotować. Chciałbym prezentować i promować Azjatycką kulturę. Zapraszam do śledzenia mojego bloga, będzie mi miło jak zostawisz komentarz.

2 komentarze:

  1. Ciekawy i prosty przepis, chce co zrobić w domu ale jaki to jest ryż kleisty?

    OdpowiedzUsuń
  2. https://pl.wikipedia.org/wiki/Ry%C5%BC_kleisty

    Pewnie znajdziesz przez internet też, zrób Paola!

    OdpowiedzUsuń


Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate