Azja Inwazja

Azjatyckie infomacje kulinarne w Polsce oraz przepisy domowe. Asian culinary infomations in Poland and home recipes.
Follow Me

Usmażona baranina z zieloną papryką w sosie shacha



By  Duncan     22:08    標籤:,, 


Baranina, sos shacha

Usmażona baranina z zieloną papryką w sosie "shacha"


Sos "shacha", czyli odmiana sosu indonezyjskiego/malezyjskiego "Sa teh", to bardzo znany sos na południu Chin i na Tajwanie. Zawiera czosnek, cebulę, chili, małe suszone krewetki, suszone ryby oraz różne przyprawy.
Jest często używany do smażenia albo jako dipping w hotpocie. Tutaj zaprezentuję bardzo pyszną potrawę - usmażoną baraninę z zieloną papryką w sosie "shacha".

Składniki:

250g baraniny (pokrojonej na cienko)
2 cebule/szalotki
1 zielona papryka
4 ząbki czosnku

2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego/ sake / 1 łyżka wódki
1 łyżeczka pieprzu białego


Baranina, sos shacha

Etapy:

1. Wstępna obróbka - Guo you - usmaż szybko mięso w głębokim oleju i odsącz je, a następnie wymień olej na patelni na świeży przed dalszym smażeniem, tym razem wlewając tylko tyle, żeby pokrył dno cienką warstwą.


2. Usmaż cebulę, czosnek, a potem paprykę.


3. Wrzuć mięso z powrotem na patelnię, następnie dodaj sos sojowy, wino oraz przyprawy i duś pod przykryciem aż mięso i warzywa zmiękną.

 

4. Możesz dodać chili, czy biały/czarny sezam. Smacznego!

Baranina, sos shacha

*Oczywiście można zastąpić baraninę innym mięsem!

Sos "shacha" znajdziesz w sklepie azjatyckim w Berlinie albo w Warszawie. W Poznaniu jest nowy sklep - Hongyu 紅玉, ul. Święty Marcin 27/1, w którym również można go kupić. W przyszłości dodam opis i zdjęcia o tym sklepie.

Proszę o wsparcie strony na FB - Azja Inwazja!

About Duncan

hej, jestem Duncan, mieszkam w Polsce, lubię jeść i gotować. Chciałbym prezentować i promować Azjatycką kulturę. Zapraszam do śledzenia mojego bloga, będzie mi miło jak zostawisz komentarz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate