Pulpety perłowe (ryżowe)
Pulpety perłowe (ryżowe)
Pearl balls, czyli pulpety obtoczone w ryżu, to bardzo znana przekąska spożywana podczas spotkań w restauracjach lub domówek w Chinach oraz na Tajwanie. Nadzienie może być różne, ale zwykle jest to mielone mięso, zmieszane z warzywami i przyprawami. Otoczka składa się z ryżu (ważne, aby był to ryż kleisty), który przygotowujemy mocząc go przez kilka godzin w wodzie, a potem gotując na parze. Farsz obtaczamy w tej otoczce, a następnie zanurzamy w sosie sojowym lub occie.
Składniki:
100g ryżu kleistego
500g mięsa mielonego wieprzowego
1.5 pęczka szczypiorku ( obojętnie imbir, czosnek )
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka pieprzy białego
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
białko z 1 jajka
Etapy:
1. Wymieszaj w naczyniu wszystkie składniki oprócz ryżu. Starannie wymieszaj farsz, aby dobrze się kleił.
2. Uformuj z farszu pulpety w kształcie kulek, a następnie obtocz je w ryżu.
Ciekawy i prosty przepis, chce co zrobić w domu ale jaki to jest ryż kleisty?
OdpowiedzUsuńhttps://pl.wikipedia.org/wiki/Ry%C5%BC_kleisty
OdpowiedzUsuńPewnie znajdziesz przez internet też, zrób Paola!