Usmażona baranina z zieloną papryką w sosie "shacha"
Sos "shacha", czyli odmiana sosu indonezyjskiego/malezyjskiego "Sa teh", to bardzo znany sos na południu Chin i na Tajwanie. Zawiera czosnek, cebulę, chili, małe suszone krewetki, suszone ryby oraz różne przyprawy.
Jest często używany do smażenia albo jako dipping w hotpocie. Tutaj zaprezentuję bardzo pyszną potrawę - usmażoną baraninę z zieloną papryką w sosie "shacha".
Składniki:
250g baraniny (pokrojonej na cienko)
2 cebule/szalotki
1 zielona papryka
4 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego/ sake / 1 łyżka wódki
1 łyżeczka pieprzu białego
Etapy:
Składniki:
250g baraniny (pokrojonej na cienko)
2 cebule/szalotki
1 zielona papryka
4 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego/ sake / 1 łyżka wódki
1 łyżeczka pieprzu białego
Etapy:
1. Wstępna obróbka - Guo you - usmaż szybko mięso w głębokim oleju i odsącz je, a
następnie wymień olej na patelni na świeży przed dalszym smażeniem, tym
razem wlewając tylko tyle, żeby pokrył dno cienką warstwą.
2. Usmaż cebulę, czosnek, a potem paprykę.
3. Wrzuć mięso z powrotem na patelnię, następnie dodaj sos sojowy, wino oraz przyprawy i duś pod przykryciem aż mięso i warzywa zmiękną.
4. Możesz dodać chili, czy biały/czarny sezam. Smacznego!
*Oczywiście można zastąpić baraninę innym mięsem!
Sos "shacha" znajdziesz w sklepie azjatyckim w Berlinie albo w Warszawie. W Poznaniu jest nowy sklep - Hongyu 紅玉, ul. Święty Marcin 27/1, w którym również można go kupić. W przyszłości dodam opis i zdjęcia o tym sklepie.
Proszę o wsparcie strony na FB - Azja Inwazja!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz