Azja Inwazja

Azjatyckie infomacje kulinarne w Polsce oraz przepisy domowe. Asian culinary infomations in Poland and home recipes.
Follow Me

Domowe zdrowe tofu i mleko sojowe (cały proces)



By  Duncan     14:35    標籤:,, 
Jak robić mleko sojowe  i TOFU w domu?

domowe tofu, homemade tofu, tofu
Mleko sojowe:

składniki:

Soja 400g,
woda do moczenia 1200cc,
woda do miksera: 1600cc,
woda do gotowania soji: 800cc


1. Dokładnie umyć soję, zamoczyć i zostawić na noc. (przynajmniej 12 godzin)


2. Wylać wodę i umyć soję.

3. Dodać wodę do miksera. (podzielić na dwie partie)

 
4. Do garnka ze zmiksowaną soją wlać wodę i dokładnie mieszać.



5. Zagotować mleko sojowe, przed zagotowaniem trzeba cały czas mieszać,a potem gotować 10minut więcej. ( Trzeba uważać, żeby mleko się nie pieniło, a gdy pojawi się piana należy ją usunąć )



Wiemy, że Tofu to utwardzone białko z mleka sojowego, także "mleko sojowe + substancja utwardzona."

Tofu można zrobić z różnych substancji, które utwardzają białko w soji, np. CaSO4, Mg2Cl...itd


Szczegóły można sprawdzić (po angielsku):

http://www.vietworldkitchen.com/blog/2012/10/tofu-coagulant-guide.html


Jednak w internecie znalazłem jeden sposób, który jest ekonomiczny i zdrowy (po chińsku)

caroleasylife.blogspot.com/2013/07/blog-post_22.html


Kilka prób zrobiłem i chciałbym się nimi podzielić.


Składniki:

1.5l domowego mleka sojowego , 2 skorupki jaj, 100ml octu białego/ryżowego

 
Przygotowanie substancji utwardzonej/ koagulant do tofu:


1. Należy umyć skorupki i gotowac w wodzie 15 min i następnie wysuszyć.

2. Razem z octem w pojemniku szklanym/ceramycznym odłożyć na ~4 dni.

3. Robi się Ca(OAc)2 (Octan wapnia), a potem go filtrujemy.



Tofu:


4. Gotować mleko sojowe i czekać, dodać octan wapnia, gdy temperatura jest ~70C.





5. Czekać 15 min i wlać do odpowiedniego pojemnika w celu przefiltrowania wody.


6. Następnie na powstałe tofu położyć coś ciężkiego, żeby odsączyć wodę. W zależności od siły nacisku uzyskujemy tofu o różnej konsystencji.

domowe tofu, homemade tofu, tofu

*Im szybciej zjemy świeże tofu tym lepiej, ale można też przełożyć go do pojemnika z ugotowaną i posoloną wodą i trzymać kilka dni. Więcej infomacji na temat tofu znajdziecie na innych postach.


About Duncan

hej, jestem Duncan, mieszkam w Polsce, lubię jeść i gotować. Chciałbym prezentować i promować Azjatycką kulturę. Zapraszam do śledzenia mojego bloga, będzie mi miło jak zostawisz komentarz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate