składniki:
Soja 400g,
woda do moczenia 1200cc,
woda do miksera: 1600cc,
woda do gotowania soji: 800cc
1. Dokładnie umyć soję, zamoczyć i zostawić na noc. (przynajmniej 12 godzin)
2. Wylać wodę i umyć soję.
3. Dodać wodę do miksera. (podzielić na dwie partie)
4. Do garnka ze zmiksowaną soją wlać wodę i dokładnie mieszać.
5. Zagotować mleko sojowe, przed zagotowaniem trzeba cały czas mieszać,a potem gotować 10minut więcej. ( Trzeba uważać, żeby mleko się nie pieniło, a gdy pojawi się piana należy ją usunąć )
Wiemy, że Tofu to utwardzone białko z mleka sojowego, także "mleko sojowe + substancja utwardzona."
Tofu można zrobić z różnych substancji, które utwardzają białko w soji, np. CaSO4, Mg2Cl...itd
Szczegóły można sprawdzić (po angielsku):
http://www.vietworldkitchen.com/blog/2012/10/tofu-coagulant-guide.html
Jednak w internecie znalazłem jeden sposób, który jest ekonomiczny i zdrowy (po chińsku)
caroleasylife.blogspot.com/2013/07/blog-post_22.html
Kilka prób zrobiłem i chciałbym się nimi podzielić.
Składniki:
1.5l domowego mleka sojowego , 2 skorupki jaj, 100ml octu białego/ryżowego
Przygotowanie substancji utwardzonej/ koagulant do tofu:
1. Należy umyć skorupki i gotowac w wodzie 15 min i następnie wysuszyć.
2. Razem z octem w pojemniku szklanym/ceramycznym odłożyć na ~4 dni.
3. Robi się Ca(OAc)2 (Octan wapnia), a potem go filtrujemy.
Tofu:
4. Gotować mleko sojowe i czekać, dodać octan wapnia, gdy temperatura jest ~70C.
5. Czekać 15 min i wlać do odpowiedniego pojemnika w celu przefiltrowania wody.
6. Następnie na powstałe tofu położyć coś ciężkiego, żeby odsączyć wodę. W zależności od siły nacisku uzyskujemy tofu o różnej konsystencji.
*Im szybciej zjemy świeże tofu tym lepiej, ale można też przełożyć go do pojemnika z ugotowaną i posoloną wodą i trzymać kilka dni. Więcej infomacji na temat tofu znajdziecie na innych postach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz