Azja Inwazja

Azjatyckie infomacje kulinarne w Polsce oraz przepisy domowe. Asian culinary infomations in Poland and home recipes.
Follow Me

Przyprawa z suszonej skóry łososia 鮭魚酥



By  Duncan     22:37    標籤:,, 
Przyprawa z suszonej skóry łososia 鮭魚酥


Ciekawa rzecz, nigdy w życiu nie pomyślałbym, że przygotuję w Polsce przyprawę z suszonej skóry łososia, bo w Azji jest to produkt, który można kupić w większości sklepów. Po chińsku
nazywa się "yusu", czyli usmażona, wysuszona ryba w postaci ziarenek albo innych form. Yusu może być dodatkiem do ryżu, zupy, makaronu, itd. Polacy rzadko jedzą skórę zwierząt, a w Azji lubimy chrupiącą skórę zwierząt i ryb. Aby oszczędzić skórę i dobrze ją wykorzystać, tutaj używamy odciętą skórę z łososia.



Składniki:

świeży łosoś ze skórą, sól, cukier, pieprz biały lub czarny



1.Najpierw trzeba odciąć skórę z łososia. (nie musi być tylko skóra, z mięsem jest nawet lepiej).










2.Usmażyć od strony skóry aż stwardnieje albo stanie się chrupiąca. (Powinno powstać dużo tłuszczu!)



















3.Wylać olej (można użyć do innej potrawy), przełożyć skórę na deskę i pokroić na małe ziarenka.




















4.Wrzucić ziarenka na patelnię i smażyć aż zrobią się złote i chrupiące, a potem dodać sól, pieprz i cukier.










*Można zobaczyć rownież inny post: Smażony ryż z łososiem 鮭魚炒飯

*Do przygotowania tej przyprawy używamy tylko skóry (oczywiście można też użyć całą rybę bez ości ) więc resztę ryby i olej rybny możemy wykorzystać do innych potraw.

*Skóra łososia zawiera dużo oleju, który jest zdrowy, ale w punkcie. 4. po pokrojeniu można też użyć ręczników papierowych aby usunąć olej.

*Schować resztę przyprawy w pojemniku albo szklance, chociaż im szybciej ją zjemy, tym lepiej.

*Polecam Polakom dodawać je do chleba, do wędzonego łososia albo sałatek, daje on mocny świeży posmak rybny.

















About Duncan

hej, jestem Duncan, mieszkam w Polsce, lubię jeść i gotować. Chciałbym prezentować i promować Azjatycką kulturę. Zapraszam do śledzenia mojego bloga, będzie mi miło jak zostawisz komentarz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate