Azja Inwazja

Azjatyckie infomacje kulinarne w Polsce oraz przepisy domowe. Asian culinary infomations in Poland and home recipes.
Follow Me

Naleśniki po tajwańsku z owocami morza/krewetkami/kalmarami



By  Duncan     23:13    標籤:,,, 

Naleśniki po tajwańsku z owocami morza/krewetkami/kalmarami (海鮮/蝦仁/花枝煎)

To specjalne naleśniki z Tajwanu. Zamiast mąki pszennej używamy mąki ziemniaczanej i dodajemy orientalnego sosu.

Najczęściej używamy owoców morza, szczególnie: ostryg, krewetek a czasami i innych np. kalmarów (ostrygi są dość drogie i trudno dostępne w Polsce). Sos haisan/hoisen oznacza morze(hai) i góry(san) zawiera sos pomidorowy (lub ketchup), sos sojowy, sos słodko-pikantny, miso oraz mąkę ryżową.

Czasami można dostać haisan/hoisen w sklepach, w przypadku jego braku można go zastąpić sosem słodko pikantnym. Haisan jest jedną z najpopularniejszych potraw ulicznych na Tajwanie. Spróbujcie i smacznego!


Składniki:

Olej
8~10 kawałki krewetek
8~10 kawałki kalamarów
Kapusta pekińska lub zielona jarzyna
1 jajko
szczypiorek
woda z mąką ziemniaczaną ( duża łyżka mąki w 150ml wody )

sos “Haisan” (hoisen)



1. Na początku wlać olej i szybko smażyć owoce morza.







2. Wlać wodę z mąką, następnie ubić jajka.








3. Gdy białko zmieni kolor pokryć je kapustą i szczypiorkiem.









4. Wlać jeszcze trochę wody z mąką i zawinąć.






 










5. Można dostosować czas w zależności od tego jak bardzo chrupiące ciasto i bardzo ugotowane jajka lubisz.

6. Przełożyć na talerz i polać sosem "Haisan" albo sos słodkopikantnym. Smacznego!












About Duncan

hej, jestem Duncan, mieszkam w Polsce, lubię jeść i gotować. Chciałbym prezentować i promować Azjatycką kulturę. Zapraszam do śledzenia mojego bloga, będzie mi miło jak zostawisz komentarz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate