Azja Inwazja

Azjatyckie infomacje kulinarne w Polsce oraz przepisy domowe. Asian culinary infomations in Poland and home recipes.
Follow Me

Święto Smoczych Łodzi / Duanwu - Zongzi



By  Duncan     23:17    標籤:,,, 

Święto Smoczych Łodzi / Duanwu ( Long zhou 龍舟/Duanwu 端午)


Każdego piątego dnia piątego miesiąca księżycowego obchodzimy Święto Smoczych Łodzi / Duanwu.

Mamy wiele tradycji związanych z tym świętem, ale dla mnie jako smakosza najbardziej niezapomnianą tradycją jest jedzenie Zongzi 粽子 - czyli ryżu kleistego z różnymi nadzieniami, zwiniętego w liście (bambusa, bananów…itd.). Można je przyrządzać na słodko, albo na słono. Zongzi gotujemy w wodzie, albo na parze.

Na Tajwanie wyróżnia się dwa główne rodzaje Zongzi: pólnocne i południowe.
Na pólnocy Zongzi przyrządza się gotując najpierw ryż z wybtanymi składnikami. Następnie ugotowany farsz zwija się z liście. Całość gotuje się jeszcze raz - tym razem na parze. Na południu wyspy surowy farsz zawijany jest w liście a następnie gotowany w wodzie. Pochodzę z centralnej części Tajwanu i osobiście stosuję sposób południowy.

Podstawowe Zongzi w wersji na słono robione jest z mięsem ( lurou ), grzybami i wieloma innymi składnikami np. orzechami, owocami morza ( małe suszone krewetki albo małże sw. Jakuba) oraz słonym jajkiem ( żłótym - przepis: http://kuchniaduncana.blogspot.com/2014/07/sone-jajka-tradycyjny-chinski-sposob.html#more ).

Gotowane jest w wodzie albo na parze a na końcu polewano sosem sojowym albo słodko-pikantnym. Przepyszne! 

Choć tradycjne obchody Święta Smoczych Łodzitę trudno przenieść do Polski to z jedzeniem na pewno pójdzie nam łatwej! :)

1. Najpierw przygotuj składniki, niektóre z nich trzeba przygotować wcześniej np. mięso ( lurou ), ryż ( zależy od typu ryżu, niektóre rodzaje trzeba moczyć w wodzie przez 8-12 godzin, niektóre tylko 4 ), słone jajko ( ~ 2-3 miesiące )...itd.


2. W ciągu dnia trzeba zagotować wodę (można dodać łyżkę sody) i ugotować albo zamoczyć w niej liście a następnie wysuszyć je trochę przed zwinięciem i posmarować olejem.



3. Metoda zwijania liść i związywania ich sznurkami to niezła sztuka, sam nie jestem w tym mistrzem - wrzucę filmik z internetu. Mam nadzieje, że będzie prosto i łatwo. Smacznego!





Czasami wolę wlać gęsty sos sojowy i posypać smażoną cebulę. Mniam mniam!


7 kroków (po chińsku):

https://www.youtube.com/watch?v=EtxtjAFupMQ

Cały proces z angielskim napisami:

https://www.youtube.com/watch?v=slfLKgiQAck

About Duncan

hej, jestem Duncan, mieszkam w Polsce, lubię jeść i gotować. Chciałbym prezentować i promować Azjatycką kulturę. Zapraszam do śledzenia mojego bloga, będzie mi miło jak zostawisz komentarz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate