Chrupiący sandacz z sosem sojowym 醬燒鱸魚
Składniki:
Świeży sandacz lub inna ryba.
Imbir, szczypiorek
Mąka ziemniaczana do obtoczenia
Sos:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego lub wódki/wina białego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej do gouqien
1.Odciąć głowę i część ogona ryby do wykorzystania w innej potrawie. (niekoniecznie)
2.Marynować rybę w sosie przez 15 minut i podgrzać olej w garnku do smażenia.
3.Obtoczyć rybę w mące ziemniaczanej i wrzucić ją do gorącego oleju w patelni aż ryba będzie chrupiąca i złota.
4.Wylać olej ale zostawić trochę w patelni do smażenia.
5.Usmażyć imbir i szczypiorek, przełożyć wszystko na talerz.
6.Wykorzystać sos z marynaty ( jak za mało to dodać więcej sosu ), dodać łyżkę mąki ziemniaczanej (zagęszczanie) i dokładnie zamieszać, wrzucić do gorącej patelni i od razu wyłączyć gaz.
7.Polać sosem rybę i doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz