Udka Bang bang z sosem teryiaki
Udka Bang bang z sosem teriyaki 照燒棒棒腿
Bang bang po chińsku to znaczy “pałka” , czyli coś można chwytać z ręką.
Tak wygłąda :)
Teriyaki to bardzo znany i smaczny sos z Japonii, tradycyjnie wykorzystany do potraw z grilla, ale teraz jest stosowany do rozmaitych potraw.
4 udki z kurczaka
~10 ząbków czosnku
imbir
1 łyżka cukru
szklanka wody
Sos:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżki sosu z konbu ( z alg )
2 łyżki mirinu
( zamiast tego, można dodać 2~3 łyżki japońskiego sosu teriyaki. )
1.Zrób kilka nacięc na udkach aby szybciej się ugotowały i wchłonęły sos.
2.Najpierw usmaż udka aż wypuśczą tłusz a potem wykorzystaj go do smażenia czosnku i imbiru. (dodaj trochę oleju gdy nie jest wystarczająco)
3.Dodać cukier i usmaż go na brązowo i wymieszaj.
4.Dodać sos i przykryj, gotuj przez 30 minut albo aż udka zrobią się miękkie.
5.Wsyp sezam, przełoź na talerz z cienko pokrojoną kapustą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz