Duszenie rzodkiew / warzyw po japońsku 佃煮蘿蔔/蔬菜
Rzodkiew po japońsku to "daikon", po chińsku “luobo”, można ją dusić,marynować i przyrządzić z niej sałatkę.
Świeża rzodkiew jest ciężka, jej korzeń nie jest długi. W Polsce jest trudno dostępna.
Taki typ duszenia 佃煮 po japońsku to つくだに (tsukudani), jest stosowany do małych owoców morza, mięsa lub warszyw w sosie sojowym z mirin. To jest stara metoda na przetwory. Podczas duszenia, składniki puszczają sok, tworzy się z nich sos. Można go kondensować oraz wzmocnić smak. Jednak tutaj zaprezentuję wersję trochę zmodyfikowaną :)
Kupiłem rzodkiew i jeszcze w lodówce mam trochę cukinii więc..do roboty!
rzodkiew ~1kg, cukinia, cebula, suszone grzyby shitaki/hua gu...
sos:
4 łyżki japońskiego sosu sojowego
1 łyżka mirin
szklanka wody ( do pokrycie składników )
woda z moczenia grzybów
1.Najpierw zamoczyć grzyby w wodzie, pokroić rzodkiew i cukinię a potem cebulę.
2.Podgrzać sos razem do wrzenia. Dodać grzyby i rzodkiew.
3.Gdy rzodkiew zmieni kolor na ciemno i zrobi się miekka, dodać cukinię i cebulę i ugotować na miękko.
4.Na końcu dodać trochę pieprzu. Smacznego!
*Można tą metodą ugotować prawie wszystkie warzywa, tylko że czas gotowania trzeba dokładnie liczyć, aby wszystkie składniki równie się ugotowały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz