"Gua bao" - tajwański burger
"Gua bao", czyli jeden z rodzajów "bao", to bardzo popularna potrawa uliczna pochodząca z Chin. Na Tajwanie zwykle zawiera ona 4 główne składniki: ciasto drożdzowe, mięso, kiszone warzywa i przyprawy.
1) Ciasto drożdzowe - "bao" - jest robione podobnie jak pyzy w Polsce. Gdy komuś się spieszy, może użyć pyz.
2) Jeśli chodzi o mięso, ja wolę to z tłustego
boczku wieprzowego, który trzeba długo gotować i marynować w sosie
sojowym aby uzyskać miękką konsystencję. (Można też wrzucić mięso do sosu "luzi" z mojego postu.)
3) W Polsce nie ma
kiszonych warzyw. "Suan cai", czyli warzywa używane na Tajwanie, są tu niedostępne. Podobne warzywa co prawda już pojawiły się w sklepach - nazywają się "bok choy".
Zrobienie ich jest jednak bardzo czasochłonne.
4) Na Tajwanie używamy kombinacji przypraw: kolendra, pieprz, cukier puder i kruszone orzechy ziemne.
"Gua bao" (刈包) jest nazywą tajwańską, w Japonii nazywa się je "kakunimanju" (角煮まんじゅう) i jest to łatwejsza wersja, W Chinach ma ono również inne nazywy i wersje.
Ponieważ "gua bao" jest bardzo pyszne i popularne, nawet w Londynie można
je kupić. Ze względu na wygląd jest również nazywanym "tajwanskim
burgerem".
Przypominam sobie jak po zajęciach na Tajwanie często kupowałem na stoisku takie "gua bao".
Ciepłe "bao" otacza
soczyste mięso i kiszone warzywa, aromatyczne przyprawy i pachnąca kolendra - tradycyjna wersja Tajwańskiego "gua bao" - mniam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz