Dzisiaj mam ochotę na tofu, więc zaprezentuję dwa szybkie dania z tofu. Teraz na rynku jest dużo różnych wyborów tofu, ale zwykle robię go sam.
Domowe zdrowe tofu i mleko sojowe (cały proces)
http://azjainwazja.blogspot.com/2014/09/domowe-zdrowe-tofu-i-mleko-sojowe-cay.html
Polska soja i smakołyki z soi
http://azjainwazja.blogspot.com/2014/11/polska-soja-i-smakoyki-z-soi.html
Wyjątkowo kupiłem białe tofu tradycyjne w Piotrze i Pawle. Na dwa dania wystarczy nam jedno tofu, około 1/5 do tofu na zimno a reszta do smażenia.
Potrzebujemy składników:
Szczypiorek
Czosnek
Ogórek
Cebula
Macherwka
Ewentualne płatki Bonito - katsuobushi (z ryb)
Sos sojowy gęsty
Olej sezamowy
Sos słodko-kwaśny
Tofu na zimno z ogórkiem
Pomysł wzięty z tradycyjnej potrawy chińskiej - "pidan tofu". Tyko że, jest bez "pidan", więc służy jako przystawka dla wegetarian.
Pomysł wzięty z tradycyjnej potrawy chińskiej - "pidan tofu". Tyko że, jest bez "pidan", więc służy jako przystawka dla wegetarian.
1. Pokroić ogórek na plasterki, szczypiorek na małe kawałki i zetrzeć jeden czosnek.
2. Pokroić tofu na kawałki, ale ich nie rozdzielać.
3. Posypać tofu czosnkiem i szczypiorkiem, a ogórek położyć obok.
4. Polać gęstym sosem sojowym (jak nie ma to można używać jasnego sosu sojowego) i olejem sezamowym.
5. Na końcu, można posypać katsuobushi. Smacznego!
2. Pozostałe tofu pokroić na kawałki kwadratowe i smażyć w głębokim oleju, aż każde stanie się żółte.
3. Usmażyć cebulę, czosnek, szczypiorek i marchewkę.
4. Dodać sos słodko-kwaśny (link) a potem tofu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz