Słowo "Pi" oznacza "skóra", a "dan" to "jajko". Jaja te nazywają się również "song hua dan", czyli
jaja przypominające kwiat sosny (pine patterned egg).
Oryginalne chińskie nazewnictwo brzmi o wiele lepiej niż wersja polska lub angielska - century egg, to jest stuletnie jaja. Wiem że, "pidan"wyglądają nieładnie, są ciemne bądź prawie czarne. Zagraniczne określenia nie zachęcają raczej do próbowania tych jaj.
Oryginalne chińskie nazewnictwo brzmi o wiele lepiej niż wersja polska lub angielska - century egg, to jest stuletnie jaja. Wiem że, "pidan"wyglądają nieładnie, są ciemne bądź prawie czarne. Zagraniczne określenia nie zachęcają raczej do próbowania tych jaj.
"Pidan" pochodzi z Chin. Według legendy, pewnego dnia kaczka zniosła jaja w popiele (tylenek wapnia). Po 2 miesiącach hodowca kaczek odkrył te jaja i były one twarde i ciemne. Wydarzenie to, to przyczyniło się do odkrycia "pidan".
Do przygotowywania "pidan"
trzeba mieć różne składniki. Jeden z najważniejszych
składników jest zasada (roztwór chemiczny). Poza tym, CaO, liście z herbaty, sól i popiół
rośliny (zależy od przepisu). "Pidan" to tradycyjne danie chińskie, które
można używać do innych potraw, np. popularne "pidan tofu".
Z sklepu azjatyckiego w Poznaniu - Honyu (Święty Marcin 27)
Mocny zapach i smak, ale z czymś się je to nie tak źle!
Najpopularnejsza potrawa
z "pidan" to "pidan tofu". Jest to danie zalewane olejem
sezamowym, sosem sojowym lub octem, posypane szczpiorkeim lub
czosnkiem. "Pidan tofu" jest łatwą potrawą na zimno bez gotowania, podawaną
jako przystawka. Są różne formy "pidan tofu", moją ulubioną jest
ta pochodząca z Tajwanu, którą posypuje się katsuobushi (かつおぶし, suszona
ryba - Bonito). Dodaje ona delikatnego
zapachu i neutralizuje lekko specyficzny smak "pidan".
Jeżli nie zachęciłem cię do spróbowania "pidan", to można spróbować wersji bez "pidan"!
Tu jest filmik krótki o "pidan tofu":
Co dalej?
Zakonserwowane i
przechowywane jaja to nie tylko "pidan", ale także xian dan - SŁONE JAJA,
które jest łatwiejsze do przygotowania. Przepis znajduje się w moim blogu. "Pidan" i "xian dan" są zwykle przygotowane z jajek kaczki, z powodu mocnego
zapachu, twardszej i większej porowatości skorupki.
Trzykolorowe jajko
Nazywa się trzykolorowe, ale jeśli zrobi się je umiejętnie może być wielokolorowe. Tę potrawę przyrządza się z trzech rodzajów jajek: normalnego, słonego i "pidan". W odpowiedniej proporcji gotuje się jajka na parze w pojemniku, a potem kroi. Podajemy je na zimno, czasami z majonezem. Z różnymi kolorami wygląda ciekawie i ładnie. Mieszanie smaków trzech jajek jest w Polsce niespotykane. Jeżeli szukasz potrawy na imprezę lub substytutu na wielkanoc, wybierz trzykolorowe jajko!
Zhou (link) z mięsem i pidan
"Zhou" z mięsem i "pidan", bardzo znany typ zhou, szczególnie w regionie Guandong w Chinach i w Hongkongu. Mięso trzeba chude i trochę marynowane przed ugotowaniem. Pidan zawsze nadaje potrawie specyficzny smak, a jak nie znajdziecie pidan to można dodać jajko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz