San Bei Ji (三杯雞)
Kurczak z sosem “ trzy kubki “
Jedna z najpopularniejszych i zarazem najsmaczniejszych potraw na Tajwanie to “San bei” (trzy kubki), a co to są "trzy kubki"?
Sos "Trzy kubki” składa się z kubka sosu sojowego, kubka wina ryżowego, i kubka oleju sezamowego.
Najpierw kroimy nogi kurczaka, a potem smażymy na oleju sezamowym z imbirami i czosnkami, następnie z sosem trzech kubków w ceramicznym garnku. Pod koniec sypiemy bazylię i żeby potrawa była gotowa, na dnie musi być lekko przypieczona.
Dla wielu ludzi, najlepszą częścią tej potrawy nie jest kurczak, a imbir i czosnek, który wchłania wszystkie smaki i zapachy sosu z kurczaka. Gdyby nie było tej kombinacji, potrawa nie byłoby smaczna. Całe gorące danie z ryżem, będziesz jadł jedno za drugim, Jest przepyszne i nie skomplikowane, polecam!
Sos trzy kubki:
olej sezamowy 1 łyżka + sos sojowy 1 łyżka + wino ryżowy 1 łyżka + 2 łyżki wody + 2 łyżki cukru.
-Na 300g kurczaka, 3 łyżki sos trzy kubki + 1 łyżka wody i 1 łyżki cukru
-Dla dużej ilości mięsa, nie trzeba tej samej propocji oleju sezamowego ponieważ będzie za tłusto.
-Ten sos można podawać nie tylko z kurczakiem, ale też z innymi mięsami, owocami morza, tofu, itd.
Proste przepisy:
https://www.facebook.com/
Szczegoł san bei ji 2:
http://azjainwazja.blogspot.com/2015/04/san-bei-ji-2-udka-z-kurczaka-z-sosem.html
Wersja z kalmary :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz