Azja Inwazja

Azjatyckie infomacje kulinarne w Polsce oraz przepisy domowe. Asian culinary infomations in Poland and home recipes.
Follow Me

San Bei Ji (三杯雞)



By  Duncan     15:54    標籤:,, 

kurczak sanbei, sanbei chicken

San Bei Ji (三杯雞)

Kurczak z sosem “ trzy kubki “

Jedna z najpopularniejszych i zarazem najsmaczniejszych potraw na Tajwanie to “San bei” (trzy kubki), a co to są "trzy kubki"?

Sos "Trzy kubki” składa się z kubka sosu sojowego, kubka wina ryżowego, i kubka oleju sezamowego.

Najpierw kroimy nogi kurczaka, a potem smażymy na oleju sezamowym z imbirami i czosnkami, następnie z sosem trzech kubków w ceramicznym garnku. Pod koniec sypiemy bazylię i żeby potrawa była gotowa, na dnie musi być lekko przypieczona.

Dla wielu ludzi, najlepszą częścią tej potrawy nie jest kurczak, a imbir i czosnek, który wchłania wszystkie smaki i zapachy sosu z kurczaka. Gdyby nie było tej kombinacji, potrawa nie byłoby smaczna. Całe gorące danie z ryżem, będziesz jadł jedno za drugim, Jest przepyszne i nie skomplikowane, polecam!

Sos trzy kubki:

olej sezamowy 1 łyżka + sos sojowy 1 łyżka + wino ryżowy 1 łyżka + 2 łyżki wody + 2 łyżki cukru.

-Na 300g kurczaka, 3 łyżki sos trzy kubki + 1 łyżka wody i 1 łyżki cukru
-Dla dużej ilości mięsa, nie trzeba tej samej propocji oleju sezamowego ponieważ będzie za tłusto.
-Ten sos można podawać nie tylko z kurczakiem, ale też z innymi mięsami, owocami morza, tofu, itd.


Proste przepisy:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=675369202511054&set=a.643420269039281.1073741828.391902187524425&type=3&theater


Szczegoł san bei ji 2:

http://azjainwazja.blogspot.com/2015/04/san-bei-ji-2-udka-z-kurczaka-z-sosem.html


Wersja z kalmary :)



About Duncan

hej, jestem Duncan, mieszkam w Polsce, lubię jeść i gotować. Chciałbym prezentować i promować Azjatycką kulturę. Zapraszam do śledzenia mojego bloga, będzie mi miło jak zostawisz komentarz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate