Słone jajka
Tradycyjny chiński sposób przyrządzania jaj, w większości z kaczki ( bo żółtka są większe i mają mocniejszy smak). Są różne sposoby przyrządzania, ale najłatwiej jest przyrządzić je z wodą, solą i z alkoholem. Ze słonych jajek można zrobić wiele rozmaitych potraw, albo wykorzystując całe jajka albo tylko żółtka.
Składniki:
6 Jajek z kaczki/kurczaka
woda z solą - 200g na 780g (ugotowana)
alkohol - chińskie żółte wino/wódka 20g
Przyprawy (alternatywnie)
Sterylizowany słoik
1. Obmyć jajko i wysuszyć papierem lub na wietrze.
2. Najpierw delikatnie powkładać jajka do słoika i wlać alkohol.
3. Wlać wodę do słoika (woda powinna przykryć jajka)
4. Czekać 1.5-2 miesięcy
Przygotowane słone jajka zwykle gotujemy na parze, a potem oddzielamy żółtka i białko. Te żółtka można dodać do różnego nadzienia, a białko można na przykład smażyć z mięsem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz