Zhou (congee) -zupa na bazie ryżu
"Zhou"
"Zhou", po angielsku "congee", po prostu to długo gotowany (zwykle) ryż z dużą ilością wody. Zhou jest bardzo miękki i delikatny (w innym regionie trochę inaczej przyrządzany), jest lekkostrawny więc w Azji zwykle jemy go na śniadanie albo podajemy chorym. Prawie wszystko z lodówki można wrzucić do zhou, tak samo jak do chao fan (smażony ryż), ale są różne kombinacje i składniki, np. z kwałkiem mięsa, jajkiem, szynką, owocami morza, warzywami i wątrobą...itd. Będę powoli przedstawiać różne rodzaje "zhou" wraz z prostymi przepisami.
Zhou z mięsem i pidan (link)
"Zhou" z mięsem i "pidan", bardzo znany typ zhou, szczególnie w regionie Guandong w Chinach i w Hongkongu. Mięso trzeba chude i trochę marynowane przed ugotowaniem. Pidan zawsze nadaje potrawie specyficzny smak, a jak nie znajdziecie pidan to można dodać jajko. Do tego dania można dodać "jotiao" (https://www.facebook.com/
Zhou z wątrobą i szpinakiem
Zhou z wątrobą i szpinakiem Inna wersja "zhou", lekki i delikatny, z wątrobą i szpinakiem, które zawierają dużo żelazo, to najlepsze danie dla miesiączkujących kobiet, dla chorych i osób z niedokrwistością. Wątroba trzeba najpierw wymoczyć w wodzie z octem i solą kilka razy, żeby usunąć śmierdzący smak i toksyny, a potem ugotować z imbirem, aby złagodzić smak wątroby. Kombinacja wątroby z szpinakiem, nie tylko w "zhou", a też w zupie, albo w smażonym ryżu. Chłopacy, przynajmniej raz w miesiącu ugotujcie to dla dziewczyny!
Składniki:
Ugotowana wątroba 200 g
Świeży szpinak 100 g
Ugotowany ryż 500 g ( tu mam ryż wczorajszy)
Woda 1200 g
Szczypiorek, imbir, pieprz
1. Gotować ryż z wodą na 30-40 minut
2. Bardzo szybko ugotować szpinak i pokroić.
3. Dodać watrobę i szpinak do ryżu.
4. Dodać imbir, szczypiorek, sól i pieprz
Przepis:
https://www.facebook.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz