Azja Inwazja

Azjatyckie infomacje kulinarne w Polsce oraz przepisy domowe. Asian culinary infomations in Poland and home recipes.
Follow Me

Zhou (congee) -zupa na bazie ryżu



By  Duncan     16:22    標籤: 

Zhou (congee) -zupa na bazie ryżu



"Zhou"

 "Zhou", po angielsku "congee", po prostu to długo gotowany (zwykle) ryż z dużą ilością wody. Zhou jest bardzo miękki i delikatny (w innym regionie trochę inaczej przyrządzany), jest lekkostrawny więc w Azji zwykle jemy go na śniadanie albo podajemy chorym. Prawie wszystko z lodówki można wrzucić do zhou, tak samo jak do chao fan (smażony ryż), ale są różne kombinacje i składniki, np. z kwałkiem mięsa, jajkiem, szynką, owocami morza, warzywami i wątrobą...itd. Będę powoli przedstawiać różne rodzaje "zhou" wraz z prostymi przepisami.





Zhou z mięsem i pidan (link) 

"Zhou" z mięsem i "pidan", bardzo znany typ zhou, szczególnie w regionie Guandong w Chinach i w Hongkongu. Mięso trzeba chude i trochę marynowane przed ugotowaniem. Pidan zawsze nadaje potrawie specyficzny smak, a jak nie znajdziecie pidan to można dodać jajko. Do tego dania można dodać "jotiao" (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=681023745278933&set=pb.391902187524425.-2207520000.1404748131.&type=3&theater), szczypiorek, imbir, biały pieprz i krople oleju sezamowego.


Zhou z wątrobą i szpinakiem

Zhou z wątrobą i szpinakiem Inna wersja "zhou", lekki i delikatny, z wątrobą i szpinakiem, które zawierają dużo żelazo, to najlepsze danie dla miesiączkujących kobiet, dla chorych i osób z niedokrwistością. Wątroba trzeba najpierw wymoczyć w wodzie z octem i solą kilka razy, żeby usunąć śmierdzący smak i toksyny, a potem ugotować z imbirem, aby złagodzić smak wątroby. Kombinacja wątroby z szpinakiem, nie tylko w "zhou", a też w zupie, albo w smażonym ryżu. Chłopacy, przynajmniej raz w miesiącu ugotujcie to dla dziewczyny!




Składniki: 

Ugotowana wątroba 200 g
Świeży szpinak 100 g
Ugotowany ryż 500 g ( tu mam ryż wczorajszy)
Woda 1200 g
Szczypiorek, imbir, pieprz


1. Gotować ryż z wodą na 30-40 minut
2. Bardzo szybko ugotować szpinak i pokroić.
3. Dodać watrobę i szpinak do ryżu.
4. Dodać imbir, szczypiorek, sól i pieprz



Przepis:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=689447627769878&l=ef0f4195f3




About Duncan

hej, jestem Duncan, mieszkam w Polsce, lubię jeść i gotować. Chciałbym prezentować i promować Azjatycką kulturę. Zapraszam do śledzenia mojego bloga, będzie mi miło jak zostawisz komentarz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate