Azja Inwazja

Azjatyckie infomacje kulinarne w Polsce oraz przepisy domowe. Asian culinary infomations in Poland and home recipes.
Follow Me

Mielone z wieprzowiny po tajwańsku z grzybami na ryżu



By  Duncan     15:46    標籤:, 


Mielone z wieprzowiny po tajwańsku z grzybami na ryżu - Xiang gu (grzyby) rou zhou ( mielone) fan (ryż)
Tradycyjna tajwańska potrawa, której nie możesz przestać jeść. Spotkasz ją na ulicach, przy stoisku, a także w restauracji… Ale nie tylko: w domu każda matka ma swój własny przepis i sposób, to prawie jak “bigos” w Polsce.


Składniki:

500g mięsa mielonego z łopatki
200g boczku
4 szalotki
1/2 ząbka czosnku
~10 małych suszonych grzybów (shitake)

1/2 szklanki wina ryżowego
3 łyżki cukru
1/2 szklanki sosu sojowego
2.5 szklanki wody + woda do moczenia grzybów
łyżka przyprawy pięciu smaków

kolendra
biały pieprz

Etapy:

1. Najpierw usmażyć boczek aż wypuści tłuszcz, a potem dodać cebulę, czosnek i grzyby (wymoczone).



2. Następnie pokroić boczek na kawałki, i wrzucić z mięsem mielonym na patelnię.



3. Dodać wino ryżowe ( albo 1/2 ilości wódki ) i dokładnie zamieszać.


4. Gdy mielone zmieni kolor na biały, zrobić miejsce w środku i dodać cukier aż się skarmelizuje, a potem zamieszać mięso.




5. Dodać sos sojowy, wodę, przyprawy i gotować pod pokrywką ~1.5 godziny.

6. Przed podaniem dodać biały pieprz, polać po ryżu i dodać trochę kolendry..mniam mniam
 

About Duncan

hej, jestem Duncan, mieszkam w Polsce, lubię jeść i gotować. Chciałbym prezentować i promować Azjatycką kulturę. Zapraszam do śledzenia mojego bloga, będzie mi miło jak zostawisz komentarz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate