Azja Inwazja

Azjatyckie infomacje kulinarne w Polsce oraz przepisy domowe. Asian culinary infomations in Poland and home recipes.
Follow Me

Pidan - Stuletnie Jaja



By  Duncan     14:20    標籤:,,,, 
Pidan - stuletnie jaja?

pidan, honyu, azjainwazja, azjatyckie produkty

Słowo "Pi" oznacza "skóra", a "dan" to "jajko". Jaja te nazywają się również "song hua dan", czyli jaja przypominające kwiat sosny (pine patterned egg).

Oryginalne chińskie nazewnictwo brzmi o wiele lepiej niż wersja polska lub angielska  - century egg, to jest stuletnie jaja. Wiem że, "pidan"wyglądają nieładnie, są ciemne bądź prawie czarne. Zagraniczne określenia nie zachęcają raczej do próbowania tych jaj.

"Pidan" pochodzi z Chin. Według legendy, pewnego dnia kaczka zniosła jaja w popiele (tylenek wapnia). Po 2 miesiącach hodowca kaczek odkrył te jaja i były one twarde i ciemne. Wydarzenie to, to przyczyniło się do odkrycia "pidan".

Do przygotowywania "pidan" trzeba mieć różne składniki. Jeden z najważniejszych składników jest zasada (roztwór chemiczny). Poza tym, CaO, liście z herbaty, sól i popiół rośliny (zależy od przepisu). "Pidan" to tradycyjne danie chińskie, które można używać do innych potraw, np. popularne "pidan tofu".

pidan, honyu, azjainwazja, azjatyckie produkty

Z sklepu azjatyckiego w Poznaniu - Honyu (Święty Marcin 27)


Mocny zapach i smak, ale z czymś się je to nie tak źle!



Pidan Tofu


Najpopularnejsza potrawa z "pidan" to "pidan tofu". Jest to danie zalewane olejem sezamowym, sosem sojowym lub octem, posypane szczpiorkeim lub czosnkiem. "Pidan tofu" jest łatwą potrawą na zimno bez gotowania, podawaną jako przystawka. Są różne formy "pidan tofu", moją ulubioną jest ta pochodząca z Tajwanu, którą posypuje się katsuobushi (かつおぶし, suszona ryba - Bonito). Dodaje ona delikatnego zapachu i neutralizuje lekko specyficzny smak "pidan". 


Jeżli nie zachęciłem cię do spróbowania "pidan", to można spróbować wersji bez "pidan"!



Tu jest filmik krótki o "pidan tofu": 





Co dalej?

Zakonserwowane i przechowywane jaja to nie tylko "pidan", ale także xian dan - SŁONE JAJA, które jest łatwiejsze do przygotowania. Przepis znajduje się w moim blogu. "Pidan" i "xian dan" są zwykle przygotowane z jajek kaczki, z powodu mocnego zapachu, twardszej i większej porowatości skorupki. 



Trzykolorowe jajko


Nazywa się trzykolorowe, ale jeśli zrobi się je umiejętnie może być wielokolorowe. Tę potrawę przyrządza się z trzech rodzajów jajek: normalnego, słonego i "pidan". W odpowiedniej proporcji gotuje się jajka na parze w pojemniku, a potem kroi. Podajemy je na zimno, czasami z majonezem. Z różnymi kolorami wygląda ciekawie i ładnie. Mieszanie smaków trzech jajek jest w Polsce niespotykane. Jeżeli szukasz potrawy na imprezę lub substytutu na wielkanoc, wybierz trzykolorowe jajko! 



Zhou (link) z mięsem i pidan





"Zhou" z mięsem i "pidan", bardzo znany typ zhou, szczególnie w regionie Guandong w Chinach i w Hongkongu. Mięso trzeba chude i trochę marynowane przed ugotowaniem. Pidan zawsze nadaje potrawie specyficzny smak, a jak nie znajdziecie pidan to można dodać jajko.





About Duncan

hej, jestem Duncan, mieszkam w Polsce, lubię jeść i gotować. Chciałbym prezentować i promować Azjatycką kulturę. Zapraszam do śledzenia mojego bloga, będzie mi miło jak zostawisz komentarz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate