Azja Inwazja

Azjatyckie infomacje kulinarne w Polsce oraz przepisy domowe. Asian culinary infomations in Poland and home recipes.
Follow Me

Tajska pikantna zupa Tom Yam Thale / Tom Kha Gai - 泰式酸辣海鮮/雞肉湯



By  Duncan     12:16    標籤:,, 

Tajska pikantna zupa Tom Yam Thale / Tom Kha Gai - 泰式酸辣海鮮/雞肉湯


Najpierw tylko krótko przypominam wam, że Tajlandia to nie Tajwan, bo Polacy często mylą te dwa kraje :) Tom yam to po tajsku ostra, kwaśna zupa. Przyrządzona z owoców morza lub krewetek nosi nazwę "tom yam thale", natomiast z kurczaka - " tom kha gai". Wersja, którą tutaj zaprezentuję przyrządzona jest z kurczaka i owoców morza. Zupa jest mniej ostra, bez galangal, ale zawiera większość składników.


Składniki: (dla 4 osób)

200g kurczaka ( skrzydełka lub nogi )

1 marchewka
4 pieczarki
2 szalotki lub 1 cebula
chili ( ilość obojętnie )
4 kawałki galangal lub imbiru

mleko kokosowe 400g + woda 400g (1:1)

2 trawy cytrynowe
2 liście kaffiru
4 łyżki tajskiego sosu rybnego
owoce morza ( używam krewetek, clam )
1 cytryna
(świeża kolendra)



1.Najpierw usmażyć kurczaka i wykorzystać jego tłuszcz do smażenia pieczarek, szalotki, imbiru, chili oraz marchewki.



















2.Następnie dodać trawę cytrynową, liście kaffiru, sos rybny i mleko kokosowe.










3.Gdy zupa zacznie się gotować, dodać owoce morza, poczekać, aż krewetki zmienią kolor na czerwony a małże się otworzą, a następnie wyłączyć kuchenkę gazową.



















 4.Podawać z sokiem cytrynowym i świeżą kolendrą/bazylią.












Można zjeść samą zupę, jak również z chlebem, ryżem, i makaronem. Smacznego!














About Duncan

hej, jestem Duncan, mieszkam w Polsce, lubię jeść i gotować. Chciałbym prezentować i promować Azjatycką kulturę. Zapraszam do śledzenia mojego bloga, będzie mi miło jak zostawisz komentarz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate