Azja Inwazja

Azjatyckie infomacje kulinarne w Polsce oraz przepisy domowe. Asian culinary infomations in Poland and home recipes.
Follow Me

Udka Bang bang z sosem teryiaki



By  Duncan     22:40    標籤:, 

Udka Bang bang z sosem teriyaki 照燒棒棒腿


Bang bang po chińsku to znaczy “pałka” , czyli coś można chwytać z ręką.

Tak wygłąda :)

Teriyaki to bardzo znany i smaczny sos z Japonii, tradycyjnie wykorzystany do potraw z grilla, ale teraz jest stosowany do rozmaitych potraw.




4 udki z kurczaka
~10 ząbków czosnku
imbir
1 łyżka cukru
szklanka wody


Sos:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżki sosu z konbu ( z alg )
2 łyżki mirinu

( zamiast tego, można dodać 2~3 łyżki japońskiego sosu teriyaki. )

1.Zrób kilka nacięc na udkach aby szybciej się ugotowały i wchłonęły sos.










2.Najpierw usmaż udka aż wypuśczą tłusz a potem wykorzystaj go do smażenia czosnku i imbiru. (dodaj trochę oleju gdy nie jest wystarczająco)






3.Dodać cukier i usmaż go na brązowo i wymieszaj.









4.Dodać sos i przykryj, gotuj przez 30 minut albo aż udka zrobią się miękkie.

















5.Wsyp sezam, przełoź na talerz z cienko pokrojoną kapustą. Smacznego!









About Duncan

hej, jestem Duncan, mieszkam w Polsce, lubię jeść i gotować. Chciałbym prezentować i promować Azjatycką kulturę. Zapraszam do śledzenia mojego bloga, będzie mi miło jak zostawisz komentarz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate