Azja Inwazja

Azjatyckie infomacje kulinarne w Polsce oraz przepisy domowe. Asian culinary infomations in Poland and home recipes.
Follow Me

Wstępna obróbka - Szybkie gotowanie w wodzie - chuan tang



By  Duncan     19:35    標籤: 

Wstępna obróbka:  Szybkie gotowanie w wodzie - "chuan tang”, czyli “blanszowanie."





Są dwa rodzaje tej metody:

1. W gorącej wodzie:
Szybko zamoczyć mięso w gorącej wodzie żeby jego soki nie puściły ( jest jedna wada: krew i złe substancje mięsa nie rozpuszczą ), a warzywa zachowają oryginalny kolor i konsystencję, można je wysterylizować, złagodzić ich intensywny smak, a także usunąć złe substancje np. kwas szczawiowy w szpinaku..itd, równiez skrócić czas gotowania lub ułatwić dalsze przyrządzanie.

2. W zimnej wodzie:
Gotować mięso w zimnej wodzie, żeby wypuścić intensywny smak tego mięsa i krew. (wadą tej metody jest to, że oryginalny dobry smak i sok mięsa zostają utracone). Nie każda część i każdy typ mięsa do niej pasuje, ale w Polsce mięso nie jest tak przygotowane do gotowania, zawiera jeszcze krew więc czasami koniecznie należy stosować tę metodę.


                                                                    Krew!!!
                                                          
                                                    Złe substancje / białko



About Duncan

hej, jestem Duncan, mieszkam w Polsce, lubię jeść i gotować. Chciałbym prezentować i promować Azjatycką kulturę. Zapraszam do śledzenia mojego bloga, będzie mi miło jak zostawisz komentarz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate